Aki védi Európát, azt eljárás alá vonják, aki behívja a migránsokat, azt megdicsérik

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak és támadásnak minősítette az Európai Bizottság részéről a Stop Soros törvénycsomag miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

Az EB működése nem tükrözi az EU-t alkotó kormányok véleményét – hangsúlyozta.

Hozzátette: ez a támadás egyértelművé teszi, hogy Brüsszel és a bizottság

továbbra is migrációbarát politikát kíván folytatni.

Gulyás Gergely azt mondta, külön elfogadhatatlan, hogy egy alkotmánymódosítás miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel. Felhívta a figyelmet, hogy ez a módosítás semmi mást nem tartalmaz, mint amit a német alaptörvény is:

a menedékjog csak azokat illeti meg, akik nem biztonságos harmadik országból érkeznek.

Véleménye szerint ha menekültek választhatnak, hol akarnak élni, akkor a magas szociális ellátások miatt Európát fogják választani. A genfi egyezmény menedékjogi szabályaihoz kell visszatérni - mondta - , vagyis hogy az első biztonságos országban kell menedéket nyújtani az üldözötteknek.

A zárt tranzitzóna mindenkinek védelmet nyújt

A miniszter kitért arra is, hogy a zárt tranzitzónák Európa valamennyi országának védelmet jelentenek az indok nélkül menedékjogot kérőktől.

Nem Magyarországra, hanem a nyugati országokra, különösen Németországra lenne kedvezőtlen, ha menedékjogi kérelmük benyújtása után szabadon mozoghatnának ezek az emberek és nem kellene a zárt tranzitzónában maradniuk - mutatott rá.

Magyarország továbbra is fontos partnernek tekinti Németországot - szögezte le az elmúlt hetek diplomáciai eseményeit értékelve Gulyás Gergely, hozzátéve: bár a két ország kormánya fontos kérdésekben, például

a migráció kérdésében másként gondolkodik, Magyarország szoros szövetségesi együttműködésre törekszik a mindenkori német kormánnyal,

és a magyar kabinet számára különösen fontos a jó kapcsolat a CSU-val és a CDU-val.

Jelenleg Németország részéről is megvan erre a szándék - tette hozzá -, "most az egyet nem értés színtereiről az egyetértés színtereire kell a kapcsolatot áthelyezni" - fogalmazott. Németország stratégiai érdekének is nevezte a visegrádi országokkal történő szoros kapcsolat mellett a bajor-osztrák-magyar kapcsolat elmélyítését. Kijelentette ugyanakkor: ezt nem könnyíti a német politikusok számára az, hogy a német nyilvánosság "teljesen kiegyensúlyozatlan, elfogult és befolyásolható", Magyarországról ritkán közöl objektív képet.

Az izraeli-magyar csúcstalálkozóról

A miniszter szólt az izraeli-magyar csúcstalálkozóról is, hangsúlyozva:

a két ország, amelynek kapcsolata sosem volt ilyen jó az elmúlt harminc évben,

számos kérdést lát azonosan, a migráció Izrael számára is új kihívást jelent. Gulyás Gergely a modern kori antiszemitizmus gyökerének nevezte a migrációt, ezért - mint mondta - az az elleni küzdelem akkor a leghatásosabb, ha valaki a migrációval szemben foglal állást.

Ma a Magyarországon élő zsidó közösségeknek, a magyar zsidó honfitársainknak békében és nyugalomban van lehetőségük élni - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy Izrael kiváló teljesítményt nyújt a legmagasabb tudást igénylő iparágakban, ezért - ahogy fogalmazott - a gazdasági együttműködések előtt álló esetleges akadályokat is le kell bontani.