Tusványos: a nemzeti összetartozás szabadegyeteme

Orbán Viktor
Tusnádfürdő, 2017. július 22. A hallgatóság Orbán Viktor miniszterelnök előadásán a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Idén is részt vesz és felszólal Orbán Viktor miniszterelnök a kedden kezdődő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A nemzeti összetartozás-tudat 29. szabadegyetemét Szenvedélyünk Tusványos! mottóval rendezik meg Tusnádfürdőn. A legfontosabb témák idén a jövő évi EP-választás, a bevándorlás, Európa jövője és a magyarság jövőképe lesz. A diáktábor este Rúzsa Magdi koncertjével indul. 
Vágólapra másolva!

Nagyon jelentős időszakban rendezik meg az idei tusványosi szabadegyetemet, akkor, amikor a választás után belpolitikai stabilitás alakult ki, így Magyarország nemzetközi mozgástere kibővült, közben pedig

megkezdődött a felkészülés a jövő évi európai parlamenti választásra

– jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a július 24. és 29. között Tusnádfürdőn megrendezendő szabadegyetemről szólva.

Idén is sok fiatalt várnak a tusványosi szabadegyetemre Forrás: MTI/Veres Nándor

Természetes szövetségesek

Kiemelte: elindult az európai jövőképek éles versenye, amelyre „Magyarország és a Fidesz is bejelentkezik”, szövetséget építve a nemzetek Európájáért. A politikus kifejtette: a külhoni magyarok természetes szövetségesei Magyarországnak és a Fidesznek, hiszen együtt olyan európai jövőkép megvalósítására törekednek, amelyben az EU és a megerősödő nemzetállamok, továbbá a kisebbségek autonómiája jól megfér egymással.

Magyarország szomszédai és regionális partnerei a legfontosabb szövetségesek, az Európai Néppárt pedig a politikai családunk – magyarázta Németh Zsolt. Hangsúlyozta:

a szabadegyetem mottója Szenvedélyünk Tusványos!, ami azt jelenti, hogy „az identitásunk részévé vált Tusványos”,

a szókimondás, a nemzeti összetartozás-tudat, valamint a hagyományos értékekre épülő európai jövőkép a tábor szervezőinek és résztvevőinek identitásává vált. Véleménye szerint a tusnádfürdői tábor egyidejűleg „a Fidesz politikai nagycsaládi találkozójának is tekinthető”, ahol ellenzéki és külföldi vendégek is nagy számban vesznek részt. Idén is a rendezvény vendége lesz Orbán Viktor. A miniszterelnök „a legstabilabb résztvevője” a tábornak, és a szombati pódiumvitára is várják.

Orbán Viktor miniszterelnök idén is Tusványos vendége lesz Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy az idén 29. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor „sajátos konstrukció”, hiszen annak idején nemzetpolitikai szabadegyetemként indult, később erre egy egyetemi és diáktábor épült, majd fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény.

Az erdélyi politikus úgy látja,

Tusványos alaptulajdonsága, hogy az állandóságot és az új kihívásokat vegyíti, és az értékeket mindenképpen igyekeznek megtartani,

így például azt, hogy az aktuális politikai és közéleti kérdéseknek teret adnak. „Minél inkább előítéletek nélkül akarunk közelíteni azokhoz a témákhoz, amelyek foglalkoztatják a társadalmat” – mondta az EMNP ügyvezetője.

Biztos pontok

Az idei mottó Tusványos alapítóinak, szervezőinek és a rendszeres látogatóinak életérzését, a fórumok résztvevőitől is elvárt hozzáállást, és az esti koncertek hangulatát fejezi ki. A szervezők szerint fontos, hogy a közösségi ügyek megvitatását, a megoldáskeresést és jövőtervezést az őszinte elkötelezettség, a szenvedélyesség jellemezze, „ne csak elbeszélgessünk egymás mellett” – fejtette ki Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse.

Az immár fesztivállá terebélyesedett, de szabadegyetemi gyökereihez ragaszkodó

Tusványos évről évre az időszerű témákhoz igazítja politikai programkínálatát.

Ennek tervezésekor csak két biztos programpont van, ami idén sem marad el: a határon túli magyar politikai szervezetek vezetőinek pénteki nemzetpolitikai fóruma és Orbán Viktor szombat délelőtti előadása, amely után a miniszterelnök a közönség soraiból feltett kérdésekre is válaszol – mutatott rá a programfelelős.

A legfontosabb közéleti kérdések is szóba kerülnek az Olt partján Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A romániai jogfosztásról is szó lesz

Hozzátette: szó lesz a jövő évi EP-választásokról, a bevándorlásról, Európa jövőjéről, a magyarság jövőképéről. Az utóbbi hetek romániai bírósági ítéletei – a terrorizmus vádjával bebörtönzött székelyföldi fiatalok, a Bánffy-erdők visszaállamosítása, a Batthyáneum visszaszolgáltatásának elutasítása – miatt a magyarokkal szembeni jogfosztásokra összpontosító rendezvényeket is beiktattak a programba.

A politikai fórumokon a Fidesz és KDNP számos vezető politikusa mellett idén az LMP és MSZP képviselőinek jelenlétére is számítanak a szervezők, de a román féllel idén sem sikerült bővíteni a párbeszédet.

Traian Basescu volt államfő óta nem volt olyan vezető román politikus, aki „el mert volna jönni Tusványosra”,

Sándor Krisztina szerint azért, mert kedvezőtlen médiavisszhangtól és szavazatvesztéstől tartanak. Így továbbra is csak azok a román civilek vállalták a részvételt, akik eddig is nyitottságot tanúsítottak a magyar közösség iránt.

Sok lengyel szakértő lesz

A Tusványos programjából például az utolsó héten törölték a román centenáriumnak szentelt „100 év, 100 esély(telenség)?” címmel tervezett magyar-román kerekasztalt, mivel a román résztvevők sorra elhárították a meghívást. A programfelelős szerint annak nem lett volna értelme, hogy egyoldalúan, csak magyar szempontból boncolgassák a témát.

A Tusványosra idén is számos külföldi vendéget várnak. A Tusvanyos.ro honlapra feltöltött programban szembeötlő a lengyel szakértők szerepvállalása, akik a magyar-lengyel barátság ügyét szolgáló, tavaly létrehozott Waclaw Felczak Alapítvány szervezésében érkeznek az erdélyi rendezvényre. „Elemzők, politikusok, újságírók értekeznek a közép-kelet-európai térségről:

fontos stratégiai partnereink ennek a régiónak a jövőkép-alakításában”

– magyarázta Sándor Krisztina.

Tusványos mindig jó alkalom az erdélyi magyar-magyar párbeszédre Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Sok fiatalt érdekelnek az előadások

Elmondta: a Tusványos mindig jó alkalom az erdélyi magyar-magyar párbeszédre: idén a Székelyföld autonómiáját előirányzó tervezetekről szóló pódiumbeszélgetésen ülnek egy asztalhoz a három erdélyi magyar párt képviselői. A politikai fórumokon kívül a partnerszervezetek csaknem harminc rendezvénysátra várja változatos kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal az érdeklődőket.

Sándor Krisztina azt tapasztalta: a tábort benépesítő fiatalok is többnyire nyitottak a közéleti szerepvállalásra, ha nem is olyan mértékben, mint a Tusványost alapító korosztály. A táborban összesereglő fiatalok nagy része nem a koncertekért jár Tusnádfürdőre, de szerinte „nem is baj ez”, mert

létezik egy olyan, főleg egyetemistákból és fiatal értelmiségiekből álló réteg, amelyik már tudatosan válogat a programok közül, és beül olyan előadásokra, amelyek érdeklik.

„Jó az, hogy nemcsak erdélyi, hanem nagyon sok magyarországi fiatalt látunk a táborban, ami nyilván a nemzetpolitikai összefonódások miatt is fontos” – emelte ki Sándor Krisztina.

Mától koncertek, holnaptól szakmai-közéleti viták

A Tusványost a Fidesz és az erdélyi jobboldali beállítottságú magyar ifjúsági mozgalmak partnersége alapozta meg a 90-es évek elején. A nemzetpolitikai témákat boncolgató, 1990-ben indult bálványosi szabadegyetem 1997-ben költözött Tusnádfürdőre:

a két településnév összevonásából született a Tusványos elnevezés.

A politikai fórum itt diáktáborral egészült ki, amely számos ifjúsági rendezvénnyel bővítette a programkínálatot, és megalapozta a szervező csapat folyamatos megújulását.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 29. rendezvénye a „nulladik napi” koncertekkel – a Maszkura és a Tücsökraj, majd Rúzsa Magdi fellépésével – kedden este kezdődik, a szakmai-közéleti programok hivatalos megnyitóját pedig szerda délelőtt rendezik meg.