Az EU-s fórumokon meghatározó szerepe van Orbán Viktornak

Vágólapra másolva!
Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa szerint az európai uniós fórumokon Orbán Viktor miniszterelnöknek "meghatározó súlya és szerepe van", Magyarország jóval erőteljesebben tudja képviselni álláspontját, mint más hasonló méretű országok.
Vágólapra másolva!

Deák Dániel az M1 aktuális csatornán vasárnap "ellenzéki mítosznak" nevezte, hogy a kormány és Orbán Viktor elszigetelődött volna külföldön. Ezzel szemben a magyar kormányfő csak az elmúlt két hétben találkozott több fontos vezetővel, így Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel.

Kiszelly Zoltán politológus a műsorban arról beszélt:

sok tényező felértékelte Magyarországot és a visegrádi országokat,

akár országcsoport szintjén is, így találkoztak velük a Benelux-államok vezetői és Angela Merkel, a csoporton belül pedig Magyarország lép fel kezdeményezőként a lengyelek támogatásával.

Szerinte az ellenzék nem tud újat kitalálni; 2010 és 2014 között a "demokráciaféltés" volt a témájuk, de "a demokrácia köszöni szépen, jól van" Magyarországon. Váltottak, a második négy évben az oktatás, az egészségügy és a korrupció vált a fő témává, de ezekkel a problémákkal nem tudtak megküzdeni kormányzásuk alatt és az sem látszik, hogy jelenleg működőképes válaszokat tudnának adni rájuk.