A kormány 15 tonna klórt adományoz a kárpátaljai ivóvíz tisztításához

Budapest, 2018. június 4. Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javára. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Magyarország Kárpátalja kormányzójának megkeresésére segítséget nyújt a lakossági ivóvízellátásban kialakult krízishelyzet kezelésére azzal, hogy 15 tonna klórt adományoz Ukrajnának. Ezzel nemcsak a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösséget segítik, hanem az ott élő 1 milliós ukrán lakosságot is. Szemben azzal, hogy az ukránok rendkívül barátságtalanul módosították nemrég a közoktatási törvényt, amellyel nehéz helyzetbe hozták az ott élő magyar kisebbséget.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy Hennagyij Moszkál, Kárpátalja kormányzója azonnali segítségkéréssel fordult Magyarországhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül a lakossági ivóvízellátással kapcsolatos krízishelyzet miatt. A Dnyipro-Azot vegyipari üzem leállása miatt veszélybe került a térség biztonságos ivóvízellátása, mivel a vállalat a víztisztításban alkalmazott folyékony klór kizárólagos helyi gyártója.

– zárul a közlemény.

Az Egy vérből vagyunk! elnevezésű 500 kilométeres futás résztvevői a rajt után a II. kerületi Szent Ferenc Kórháznál 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A jótékonysági futás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javára Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hennagyij Moszkal saját hivatalos honlapján emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján a vízművek 18 üzemében használnak klórt a víz fertőtlenítéséhez, és

a klórkészletek elapadása óhatatlanul fertőző betegségek megjelenéséhez vezetne.

Moszkal közölte, hogy ezt megakadályozandó fordult segítségért Magyarországhoz, amely eleget tett a kérésnek, és humanitárius segítséget nyújt Kárpátaljának.

A kormányzó szerint most azon dolgoznak, hogyan tudnák mihamarabb lebonyolítani a folyékony klór szállítását. A szállítmány várhatóan már a jövő héten megérkezik. Egyelőre másfél hónapra elegendő klórkészletről van szó, és ez idő alatt remélhetőleg újraindul a gyártás a Dnyipro-Azotban.

– írta a kárpátaljai kormányzó.

A támogatással Magyarország nemcsak a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösséget segíti, hanem az ott élő 1 milliós ukrán lakosságot is. Szemben azzal, hogy az ukránok rendkívül barátságtalanul módosították nemrég a közoktatási törvényt, amellyel nehéz helyzetbe hozták az ott élő magyar kisebbséget.