Október közepétől szabálysértést követ el, aki az utcán él

hajléktalan csöves Hajléktalanként él a taszári lottómilliomos: semmi nem maradt Zsolt vagyonából
Vágólapra másolva!
A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezet be.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés pénteken 132 igen szavazattal, 54 nem ellenében igazította az alaptörvényhez az október 15-étől érvényes szabálysértési törvényt.

A rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására, de semmilyen további eljárás nem kezdődik el azzal szemben, aki ennek eleget tesz vagy együttműködik. Szabálysértési eljárás is csak azzal szemben indul, akit a rendőr

90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására,

ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget.

Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni lehessen,

létrejön egy nyilvántartás

azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak. A nyilvántartásban az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva 90 napig, illetve az eljárás megindításáig lehet tárolni, az információk

90 nap után törlődnek.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Aki ellen szabálysértési eljárás indul, az közérdekű munkával, vagy ha ezt nem vállalja, esetleg visszaeső, akkor elzárással sújtható, pénzbírság nem szabható ki. A szankcióról bíróság dönt.

Mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják, a rendőrség ez idő alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról és tiszta ruhájáról, de az érintett ingóságáról és vele élő állatáról is. Az ingóságokat hat hónapig őrzik majd, ennek letelte után az arra kijelölt szerv megsemmisíti azokat.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a javaslat országgyűlési vitájában korábban arra hívta fel a figyelmet:

a cél az, hogy a változtatásokat emberséges módon hajtsák végre, és nem az, hogy ezeket az embereket a büntetés-végrehajtás intézményeiben helyezzék el.

Kontrát Károly hangsúlyozta, ha a hajléktalan a hatósági intézkedés során elfogadja a segítséget, akkor semmilyen szabálysértési szankcióról nem lehet szó. A javaslat célját a hajléktalanokat érintő szociális ellátások jobb és tudatosabb megszervezésében jelölte meg, és abban, hogy

a jelenleg az utcán élő embereket arra ösztönözzék, vegyék igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket.

Emellett - folytatta - az is cél, hogy a közterületek állapotát megőrizzék, a közbiztonság területén elért eredményeket megtartsák, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét tovább javítsák.