Gyárfás Tamás kifizeti a 100 millió forintos óvadékot, nem akar a lábán nyomkövetőt

Gyárfás Tamás tárgyalása, Fenyő János, 2018.04.20.
Vágólapra másolva!
Furcsa taktikázásba kezdett Gyárfás Tamás – akit Fenyő János meggyilkolásával vádolnak –, azzal, hogy most kifizeti a 100 millió forintos óvadékot. Az egykori balliberális médiacézár ezzel a mostani akciójával arról próbálja elterelni a figyelmet, hogy korábban közönséges bűnözőkkel, többek között Portik Tamással és Tasnádi Péterrel üzletelt. 
Vágólapra másolva!

Befizeti a 100 millió forintos óvadékot a Fenyő János megöletésével gyanúsított Gyárfás Tamás, ha a bíróság döntése jogerőre emelkedik – ezt Gyárfás Tamás közölte a 24-gyel, amikor arról kérdezték, kifizeti-e az óvadékot. „Kifizetem az óvadékot. Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom" – magyarázta a portálnak Gyárfás. A sportvezető azt is elmondta, hogy nemrég eladta a NAP TV volt épületét az ECHO TV-nek, ebből fogja kifizetni az összeget.

Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen, miszerint 100 millió forintos óvadékért kiszabadulhat Gyárfás Tamás. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradójának azt mondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt”.

Taktikázásba kezdett Gyárfás, most kifizetné a 100 milliós óvadékot Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfási blöff

Gyárfás mostani fordulatát nem lehet másnak tekinteni, mint egy blöffnek, hogy megpróbálja tisztázni magát. Mindez azonban nem biztos, hogy elég lesz a bíróság előtt, mivel az egykori balliberális médiacézár pont a Magyar Időknek ismerte el, hogy

szoros kapcsolatban állt elítélt bűnözőkkel. Tasnádi Péterrel rendszeresen üzletelt, sőt pénzt is adott neki, 10 millió forintot 2005-ben.

A börtönből szabadult Tasnádi Péternek kölcsönt adtam – mondta a rendőröknek, miután 13 évvel korábban egy vádalkuval kiszabaduló bűnöző megkereste a Nap TV-ben, és azt mondta, beszélni fog Gyárfás Tasnádi Péterhez fűződő viszonyáról a rendőrségnek, de lenne megoldás arra, hogy ne mondjon el mindent. Megnyugtatott, arról változatlanul hallgat, ha fizetek.

Gyárfás Tamás csak később ment el a rendőrségre, hogy a zsarolási kísérletről beszámoljon.

Az interjú szerint akkor is „hosszasan tépelődött”, amikor felkeresték az otthonában, és megzsarolták azzal a hangfelvétellel, amelyre a nyomozók építették a gyanúsítást, miszerint parancsot adott Fenyő János meggyilkolására.

Portik segített volna Gyárfáson?

Azt is bevallotta, hogy Portik Tamással is rendszeresen tartotta a kapcsolatot, de állítólag fogalma sem volt arról, hogy kicsoda.

Elárulta, hogy Portik egyszer a segítségét is felajánlotta neki,

és többször találkoztak. „Egy alkalommal séta közben a kezembe nyomott egy fülhallgatót, és arra kért, hallgassak meg egy felvételt. A saját hangomat hallottam meg. Ott nyomban közöltem, hogy ezek után nem kívánok vele többet találkozni.

– Mit hallott?
– A hangomat.

– De miről beszélt?
– Nem tudom, amikor meghallottam a hangomat, azonnal visszaadtam a fülhallgatót.

– Nem is volt kíváncsi a tartalmára?
– Nem. Ha Portikot bármikor, bármire felkértem volna, akkor nem küldöm el, hiszen a kiszolgáltatottja vagyok. Hihetetlen volt sok év után ráébrednem, hogy valaki pusztán azért beszélgetett újra és újra velem, hogy csapdát állíthasson, fondorlattal kicsikarjon belőlem egy rossz mondatot” – olvasható az interjúban.

Szánalmas akcióba kezdett Gyárfás Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

Fenyőnek semmi sem volt drága

Az Origo információi szerint a hangfelvétel mellett más bizonyítékok is Gyárfás Tamás ellen szólnak, akit azzal gyanúsítanak, hogy húsz évvel ezelőtt ő ölette meg Fenyő Jánost. Mindenesetre indítéka volt a gyilkosságra. A Magyar Idők interjúban Gyárfás Tamás beismerte, hogy nagyon rossz viszonyban volt a médiavállalkozóval, aki köztudottan szemet vetett a saját vállalkozására.

El akarta tőlem venni a Nap TV-t, és ezért neki semmi sem volt drága

– magyarázta Gyárfás Tamás, aki szerint a média a hibás amiatt, mert mindenki bűnösnek látja, és furcsán néznek rá az utcán.

Kicsoda Gyárfás?

Az Origo megírta, hogy kicsoda Gyárfás, például milliárdosként azt sem engedte meg kollégáinak, hogy felkapcsolják a villanyt a Nap TV-ben.

Gyárfás Tamás nem ismert sem Istent, sem embert, ha valakire megharagudott –

ez a kép alakult ki róla mindenkiben, aki közelről ismerte. Gyárfásról sokan tényként kezelték, hogy nagyon közel került az állambiztonsághoz, más magyarázat ugyanis logikusan nem lehet a nyolcvanas évek eleji sorozatos Los Angeles-i útjaira. A szovjet blokk országai körében bojkottált olimpia alatt pedig igazi kommunista propagandát fejtett ki, emellett nem akármilyen, kétes kapcsolatokra tett szert.

Például az alvilág vezetőivel, akikkel rendszeresen tartotta a mondhatni baráti, üzleti kapcsolatot. Éppen ez utóbbira bizonyíték a Magyar Időknek adott magát mentegetni próbáló interjúja, amelyben az ország egyik legnagyobb és legnevesebb főnyomozóját, a kiváló Kovács Lajos nyugalmazott ezredest is megpróbálja besározni azzal, hogy bűnözőkkel hozza kapcsolatba.