Meglesz az egymillió hitelesített aláírás a határon túli magyarok érdekében

2018.07.18. 09:45

Néhány országban még nem zárult le a hitelesítési eljárás, de így is csak 10-13 ezer aláírás hiányzik ahhoz, hogy több mint egymillióan támogassák a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést.

Az Európai Unió tagállamainak nagy részében a hatóságok megvizsgálták az összegyűjtött aláírásokat, és hitelesítették, amit lehetett – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az M1 műsorában.

A kezdeményezést leginkább három országban, Magyarországon (530 ezer), Szlovákiában (60 ezer) és Romániában (255 ezer) támogatták.

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés - Minority Safepack InitiativeForrás: minority-safepack.eu

Ez azt jelenti, hogy a kárpát-medencei magyarságnak óriási szerepe volt abban, hogy ez a polgári kezdeményezés sikerre jutott – tette hozzá Csáky, majd közölte, hogy legalább hét tagállamban kellett egy bizonyos támogatottsági szintet elérnie az ügynek.

Még nem zárult le a hitelesítés például Olaszországban, Lengyelországban és Ausztriában, de már most kijelenthető, hogy sikeres volt az aláírásgyűjtés.Az elnök reménykedik abban, hogy a politikai egyeztetések, illetve a jogi procedúra után - egy-két éven belül - valóban védelmet kaphatnak az őshonos kisebbségek az unióban.