Novák Előd: A Jobbik jelenlegi vezetői Vona Gábor bábjai

Novák Előd Attila alelnök beszél FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré MOZOG politikus szavazás SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Ózd, 2014. november 9. Novák Előd, a Jobbik alelnöke eligazítást tart a párt választási megfigyelőinek Ózdon a megismételt önkormányzati választás napján, 2014. november 9-én. A városban az október 12-i polgármester-választást azért kell megismételni, mert az eredményt a Debreceni Ítélőtábla megsemmisítette. Akkor a legtöbb voksot a jobbikos Janiczak Dávid kapta, 66-tal többet, mint Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Nagyon súlyos önfeladásnak tartom azt, hogy a Jobbik elkezdett liberális irányba tolódni. Vona Gábor nemcsak a gárdamellényét, hanem sokadik köpönyegét is levette – nyilatkozta Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke a Magyar Hírlapnak. A jelenleg a Mi Hazánk Mozgalomban tevékenykedő politikus nem bánt kesztyűs kézzel egykori pártjával, és annak korábbi vezetőjével. A harc folytatódik a felek között.
Vágólapra másolva!

„Érdekes, hogy a honvédség jobban tűri belső, építőnek szánt kritikáimat, mint korábban a Jobbik, vagy legalábbis Vona Gábor" – így kezdte mondandóját Novák Előd a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A beszélgetés későbbi részében kifejtette, hogy mit is ért ezalatt pontosan: meglátása szerint a pártban a döntéshozatal az idők során egyre centralizáltabb lett, a két évvel korábbi tisztújításon szinte csak olyan emberek kerülhettek az elnökségbe, akik mindenre bólogattak, amit Vona Gábor és Szabó Gábor, pártigazgató mondott.

– mondta a csalódott politikus. Elmondása szerint ő nem így tett, személye garanciát jelentett volna, hogy a jobboldalon maradjanak, ezért eltávolították a „párt élvonalából." Arra a kérdésre, hogy egyetértett-e azzal, hogy a Jobbik elkezdett liberális irányba tolódni, úgy felelt, hogy nagyon súlyos önfeladásnak tartja ezt a folyamatot, Vona Gábor nemcsak a gárdamellényét, hanem sokadik köpönyegét is levette. Szerinte sok jó szándékú jobbikos azzal áltatta magát, hogy ez csak a felszín, és kormányra kerülve visszatérnek a régi, radikális változást célzó elvekhez. Ezzel összecsengve Novák a néppártosodásról elmondta, hogy azt eleinte elsősorban stílusváltásnak, kommunikációs finomhangolásnak hazudták, azonban az valójában komoly tartalmi váltást jelentett.

– fűzte hozz Novák Előd. Aztán sorolásba kezdett, miket tagadott meg a Jobbik:

  • Korábban a párt programjának része volt az írni-olvasni nem tudók szavazati jogának megvonása, majd ezt a választmányi döntést Vona Gábor egy személyben felülírta.
  • Feladták azt az irányt is, miszerint elfogadhatatlan a Jobbik számára az uniós tagság, amely a nemzeti függetlenség „végzetes megcsonkításával jár."

Kritika a Jobbik holdudvarába beszivárgó személyeknek és a béruniós kezdeményezésnek

Kifogásolta, hogy számos olyan személy került a párt holdudvarába, akiknek semmi keresnivalójuk nem lett volna ott. Ide sorolta Havas Henriket, Heller Ágnest. A Jobbik új szövetségi politikájával sem értett egyet: kifogásolta, hogy a „homoszexuális felvonuláson részt vevő" Momentum és „a már Schiffer Andrásnak is vállalhatatlanul elvtelenné váló" LMP jött szóba mint koalíciós partner.

Novák Elődnek, a Jobbik korábbi alelnökének nem tetszett, hogy Heller Ágnes és Havas Henrik megjelent a párt holdudvarában Forrás: MTI/Vajda János

Novák Előd rátért a Jobbik egyik legfontosabb kampányelemére, a béruniós kezdeményezésre. Szerinte a program az szemfényvesztés, mert nem igazán elvszerű az Európai Unió kezébe adni a jelenleg nemzeti hatáskörbe tartozó döntési lehetőségeket, mint például az adópolitikát. Szerinte a kezdeményezés egyben a magyar emberek megtévesztése is volt, hiszen a Jobbik azt sugallta, hogy az unió majd jótékonysági intézményként megoldja a bérfelzárkóztatás problémáját.

„Vona bábjai" előkészítik a visszatérését

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa szerint Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, és Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese úgy kerülhetett képbe a választás után, hogy ők Vona Gábor legközelebbi bizalmasai, bábjai, akik garantálhatják számára, hogy visszatérhessen a Jobbik élére. Novák szerint egyértelmű, hogy ez a célja a bukott politikusnak. Pár napja mi is erről írtunk a Jobbik belső ügyeire rálátással bíró politikusra hivatkozva.

– indokolta meg a Jobbikban csalódott politikus, miért lépett hátrébb Vona. A beszélgetés talán legérdekesebb része volt, amikor a Magyar Hírlap megkérdezte Novákot, hogy a Jobbikban tényleg elhitték, hogy nyerhetnek a választáson, amire a politikus a következőket felelte:

Szerinte mindent feltettek a választási győzelemre, a párt egész gazdálkodását is. Novák tudomása szerint a Jobbik intézményrendszerét évente több mint egymilliárd forintból tartották fenn, most mégis tele vannak adóssággal.

– tette fel a kérdést, amit aztán nem válaszolt meg.