Újabb gyanúsított a baloldali korrupciós botrányban

Vágólapra másolva!
Újabb személyt gyanúsít vesztegetéssel a 2-es és 4-es metróvonalra 2006-ban beszerzett, francia Alstom-metrókocsik ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. A Gyurcsány–Demszky korszak legnagyobb korrupciós ügyének gyanúsítottai között – mint arról a PestiSrácok.hu beszámolt – továbbra sincs közszereplő.
Vágólapra másolva!

Már négy embert gyanúsít vesztegetéssel az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Az ügy legújabb terheltjét néhány hete hallgatták ki gyanúsítottként, és – mint azt Kovács Katalin, a főügyészség helyettes szóvivője a PestiSrácok.hu érdeklődésére közölte – társaihoz hasonlóan, szabadlábon védekezik – írta a Magyar Idők.

2016 óta nyomoznak

A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint a metrókorrupciós ügy eddigi gyanúsítottjai között nincs közszereplő, egy lehetséges gyanúsított – Terner Géza – ellen pedig nemzetközi körözés és elfogatóparancs van érvényben.

A férfi a hatóságok tudomása szerint Izraelbe távozott,

s kiadatása a zsidó állam jogszabályai miatt reménytelennek tűnik.

Az Alstom-ügy kapcsán a KNYF az Európai Csalás Elleni Hivatal büntetőjogi ajánlását megelőzőleg már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében. A Legfőbb Ügyészség által 2016. szeptember 16-án a KNYF hatáskörébe utalt bűnügyben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

A nyomozó hatóság hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt folytat eljárástForrás: Magyar Időkmiddleoff780520

A vizsgálat azután indult, hogy 2010-ben az Állami Számvevőszék átvilágította a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A számvevőszék jelentése szerint a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte.

Akkor hűtlen kezelés miatt az új városvezetés és a számvevőszék is feljelentést tett.

Medgyessyig érnek a szálak

Közben az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak a BKV tisztviselőinek, illetve az üzlet megkötésében közreműködő ügynököknek, hogy befolyásolják a BKV-t a francia társaság metrószerelvényeinek megvásárlása érdekében.

Az ügy kapcsán

egy Medgyessy Péter volt szocialista kormányfőhöz köthető cég a szerződés aláírása után nem sokkal mintegy 180 millió forintnak megfelelő eurót kapott az Alstomtól tanácsadás címén.

A fenti eljárástól különválasztva a 4-es metró 2010 előtti szerződéseivel összefüggésben egy másik nyomozás is tart, amelyet fokozott ügyészi felügyelet mellett a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat.