Fizetniük kell a halálos buszbaleset túlélőinek

Vágólapra másolva!
Megbüntette a rendőrség azokat a határvadászokat, akik balesetet szenvedtek tavaly októberben. A buszuk két kamionnal karambolozott. A balesetben ketten meghaltak – írja a Bors.
Vágólapra másolva!

A határvadászok Kelebiáról tartottak hazafelé az M5-ös autópályán, amikor a buszuk két kamionnal ütközött.

A balesetben a busz sofőrje, Gy. Elek és N. Gergely törzsőrmester meghalt.

Összesen 15 ember sérült meg, közülük hárman súlyosan. Ki kellett vágni a buszból őket, egyiküknek mindkét lábát le kellett vágni – írja a Bors.

Kilenc hónappal később a túlélők levelet kaptak a rendőrségtől.

A határvadászokat 20 ezer forintra büntették, amiért nem volt bekötve a biztonsági övük.

A lap információi szerint azt a túlélőt is megbüntették, akinek amputálni kellett a lábait. A férfi már nem a rendőrség tagja, ezért az ügyvédjével be akarják bizonyítani az igazukat.

Hasonló esetben az áldozatoknak is kiküldhetik a büntetést, de az eljárás megszűnik a haláleset miatt.

A baleset után kihallgatták a túlélőket, akik elmondták, hogy nem voltak bekötve. Ezt használta ki a rendőrség a kollégákkal szemben.

Büntetést nemcsak tettenérés, hanem beismerés esetén is kiszabhat a rendőrség, ez egyébként október óta már rég elévülhetett.

– mondta a lapnak Gerő Tamás ügyvéd.

A Bors megkereste az üggyel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot, akik a következő választ adták:

„A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 17 eljárás során közigazgatási bírság kiszabásáról rendelkezett a határozatában, egy eljárásban pedig még nem született döntés, további eljárási cselekmény miatt. A szabályszegésnek minősülő jogsértésekért való felelősségről és a kiszabható bírságról a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és az annak végrehajtására kiadott a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet rendelkezik.”