Három évig a világtól elbújva gyászolt Bujtor István özvegye

BUJTOR Judit; Cziráki János ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ Bujtor-emlékgyűrű díj díjátadás SZEMÉLY színpad- és zsinórmester TÁRGY Veszprém, 2017. december 20.
Bujtor Judit, Bujtor István színész-rendező özvegye (b) beszél, mellette a Bujtor-emlékgyűrű idei díjazottja
Veszprém, 2017. december 20. Bujtor Judit, Bujtor István színész-rendező özvegye (b) beszél, mellette a Bujtor-emlékgyűrű idei díjazottja, Cziráki János, a Veszprémi Petőfi Színház színpad- és zsinórmestere a díj átadóján a színházban 2017. december 20-án. A Bujtor István özvegye által alapított emlékgyűrűvel 2011 óta a színházi háttérdolgozók munkáját ismerik el Veszprémben. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Bujtor István özvegye, Judit, a Borsban idézte fel férje alakját, akinek elvesztése anyira megviselte, hogy három évig még közös otthonukból is képtelen volt kilépni.
Vágólapra másolva!

Bujtor István és Judit a nyolcvanas évek elején kerültek közelebb egymáshoz, bár már gyerekkoruk óta ismerték egymást: az asszony nagybátyja abban a Mester utcai házban lakott, ahol István felnőtt. Miután kapcsolatuk szerelemmé mélyült, harminc évig éltek együtt. Az asszony ma azt tartja legfontosabb feladatának, hogy ápolja, fenntartsa Bujtor István emlékét.

Bujtor István Forrás: MTV

Bujtor Judit a Borsban arról is beszélt, hogy elsősorban férje bölcsessége, intelligenciája és eredendő jólelkűsége hatott rá legerősebben.

Judit soha nem volt féltékeny,

és nagyon meghatotta, amit már csak férje halála után tudott meg: Bujtor István egyszer azt nyilatkozta

Különös súlyt ad kijelentésnek, hogy

évekig távkapcsolatban éltek.

Az özvegy ennek kapcsán azt mondta:

Bujtor Judit ugyannakor arról is beszélt, hogy férjével mindig tiszteletben tartották a másik szabadságát.

- fogalmazott a Borsban Bujtor Judit. Mindehhez hozzátette:

Bujtor István özvegye

férje halála után három évig még a lakásból is alig ment ki.


- mondta az asszony. Bujtor Judit ma úgy véli:

ha az idő enyhíti is a fájdalmat, az embernek saját magát kell "helyreraknia."

Oberfrank Pál színházigazgató, Kern András színész, Mészáros Géza háromszoros magyar bajnok vitorlázó és Bujtor István özvegye, Bujtor Judit koszorút helyeznek el Bujtor István emléktáblájánál a színész-rendező születésének 70. évfordulóján Forrás: MTI/Nagy Lajos

Bujtor Juditnak egy barát is segített ebben, aki arra hívta fel a figyelmét: most már az a feladata, hogy István emlékét ápolja. Az ismerős abban is biztos volt: ez olyan feladat, amely segíteni fog a gyász feldolgozásában.

Az özvegy a Borsban beszélt arról is, hogy Bujtor István még feleségével szervezte meg a nyári Tihanyi Szabadtéri Játékokat. Az idén tizenöt éves rendezvényt ma már Bujtor Judit egyedül viszi tovább. Az ő kezdeményezésére jött létre a Bujtor-emlékgyűrű is, amellyel a Veszprémi Petőfi Színház háttérmunkásait ismerik el minden évben. Bujtor Judit felidézte, hogy a gyűrű elkészülése után férjének szobrot is állítottak Balatonfüreden.

Balatonfüred, Bujtor István szobra Forrás: Stuber Sándor/vlv.hu

Bujtor Judit mindenek kapcsán azt mondta: