Azt hiszi, a mai bomba kiemelésével megszűnik a veszély? Téved!

Bomba Budán - II. világháborús légibomba az I. kerületben
Vágólapra másolva!
A II világháború alatt rengeteg légitámadás érte Magyarországot. A történészek szerint csak Budapestet harminchét. De voltak bombatámadások Győrben, Szombathelyen, Szolnokon, Debrecenben és Szegeden is. Csak az amerikai hadsereg repülői több mint 25.000 tonna bombát dobtak le magyarországi célokra. Magyarországot először 1942. szeptember 4-én érte bombatámadás. Sok bomba pedig most a föl mélyén lapul.
Vágólapra másolva!

A II. világháború során ledobott bombák jelentős része persze azonnal felrobbant, egy másik része azonban nem. Ezek közül sokat találtak meg az elmúlt évtizedekben.

Ezeket vagy hatástalanították, vagy a helyszínen felrobbantották.

A környéken lakóknak ilyenkor - ahogy ma is - el kellett hagyniuk az otthonukat. Volt olyan, amikor 8.000 ember evakuáltak. Ez két éve történt, akkor egy féltonnás, földből kiásott bombát találtak. Érdekes, hogy alig néhány nappal korábban, onnan nem messze szintén találtak egy hasonló bombát.

II. világháborús légibomba az I. kerületben - Ezt korábban találták Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ilyenkor a tűzszerészek azt mérlegelik, hogy az adott bomba

milyen távolságban, mekkora károkat okozhat.

A mai munkát azonban jelentősen nehezíti, hogy a bomba a Duna mélyén van, ráadásul pont egy olyan helyen, ahol a Duna mélysége az átlagos duplája. 10-12 méter mélyen lehet. Ott már szinte alig, vagy egyáltalán nem lehet látni.

A szakemberek szerint jelenleg is több száz, vagy akár ezer bomba is lehet Budapesten. Ezek leginkább építkezésekkor szoktak előkerülni.