Teljes a gyurcsányi téboly: a bukott miniszterelnök labdaházba vinné a teljes ellenzéket

Gyurcsány Ferenc, DK, Választás 2018
Vágólapra másolva!
Ahol az ellenzék minden zavaró körülmény nélkül, békességben, egyetértésben meg tudná beszélni az ország dolgait, persze úgy, hogy erre senki nem hatalmazta fel őket. Gyurcsány Ferenc felébredt a választási kómából, és olyan javaslatot tett le az asztalra, hogy azt a legbrutálisabb közép-afrikai diktátorok is megirigyelnék. Háborodjunk fel, vagy nevessünk rajta? Na, ez az a kérdés, amiben nem könnyű állást foglalni. Minden másban viszont igen. Mutatjuk!
Vágólapra másolva!

Egy állítólagosan Gyurcsány Ferenctől származó írás tartalmát tette közzé az atv.hu. A bukott kormányfő az ellenzéki pártok vezetőinek címzett levelében arról írt, szerinte a parlamentben nincs valós lehetősége az ellenzéknek a döntések befolyásolására, ezért

szükség lenne egy olyan fórumra, ahol a megválasztott ellenzéki képviselők az ország valós problémáit meg tudnák vitatni.

A balliberális televízió internetes felülete úgy tudja (kérdés, honnan), hogy Gyurcsány eszmefuttatását megküldte az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd elnökeinek, frakcióvezetőinek. A kakukktojást egyértelműen az egykori radikális párt jelenti, amely már a kampány során is látványosan közeledett a Demokratikus Koalícióhoz, azonban akkor még a bukott kormányfő – szavakban – elutasította velük az együttműködést. Gyurcsánynak ez a húzása azonban azt mutatja, új időszámítás kezdődött a Jobbikkal való kapcsolatában: szívesen szövetkezik Vona Gáborékkal.

A DK elnöke a demokrácia játékszabályait teljes mértékben mellőző levelében finoman hozzátette, ettől függetlenül a képviselők vegyenek részt a rendes Országgyűlés munkájában is. Ez pedig nem jelentene mást, minthogy

egyszerre két munkahelyük lenne az ellenzéki honatyáknak, és a magyar emberek legnagyobb örömére kétszer annyiszor láthatnák hazánk legnagyobb demokratáit.

Az atv.hu ezután kibontja a Gyurcsány-levelet, amiből kiderül, hogy Magyarország egykori miniszterelnöke a törvényesen megválasztott parlament mellett a francia forradalmat közvetlenül megelőző, a „labdaházi nemzetgyűlés” néven elhíresült mozgalomhoz hasonlóan létrehozna egy alternatív nemzetgyűlést. Az ötlet komolyságát mutatja, hogy

  • Gyurcsány meglátása szerint a képviselőknek a választásokon szerzett, közvetlenül a néptől származó mandátuma biztosíthatná;
  • a Gyurcsány-féle labdaházi nemzetgyűlés határozatai még a „Balaton-felvidék szőlészete és borászata” címmel szakdolgozatot leadó politikus szerint is „természetesen” nem bírnának közjogi kötőerővel;
  • a Gyurcsány-féle labdaházi nemzetgyűlésben a képviselők ugyanúgy pártfrakciókban politizálnának, mint a rendes parlamentben;
  • a Gyurcsány-féle labdaházi nemzetgyűlésben a megválasztott képviselők szavazatával hoznák meg a határozatokat. Igen, azokat, amelyek közjogi kötőerővel nem bírnak.
  • a Gyurcsány-féle labdaházi nemzetgyűlés rendszeres ülésezési rendben és állandó helyszínen működne.

Gyurcsány levelében azt is leszögezte, hogy ezek csak a Demokratikus Koalíció javaslatai, a részleteket közösen, kompromisszumos úton kellene kidolgoznia az ellenzéki pártoknak, amelyek közül egyelőre még senki nem harapott rá az ötletre.

„Mutassuk meg az országnak, hogy létezik az ellenségek megsemmisítő háborúja helyett egy normális, demokratikusan, a másik tiszteletén alapuló parlamenti működési rendszer” – zárja le gondolatait Magyarország legnagyobb demokratája, a demokrácia kérlelhetetlen védőszentje.

Nem könnyű megemészteni az olvasottakat, a bukott kormányfő legújabb dolgozatának értelmezésekor két dolgot lehet tenni:

  1. Komolyan venni, és naivan elcsodálkozni azon, hogy az egyik „legnagyobb magyar demokrata” hogyan préselhet ki magából egy ilyen antidemokratikus javaslatot.
  2. Röhögni egyet rajta.

Eléggé billeg a dolog, még úgyis, hogy Gyurcsány Ferencről van szó.