2015 óta folyamatos a migrációs nyomás

Kovács Zoltán; Bakondi György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint folyamatos a migrációs nyomás 2015 óta. Bár néha nagyobb fontosságot kapott a tengeri útvonal a balkáninál, időnként meghaladták a Törökországból érkező migránsok számát a Líbiából érkezők, és a migráció egy pillanatra nem állt meg.
Vágólapra másolva!

Bakondi György csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy

a jelenlegi migrációs helyzet a Balkánon azt mutatja, hogy azokban az országokban nőtt többszörösére a migránsok száma, amelyekben ez eddig nem volt jellemző.

Bakondi szerint az eddigi fő útirány helyett kialakult egy új útvonal.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Forrás: MTI/Marjai János

A beérkező migránsok részben Szerbiából Bosznia-Hercegovina felé, részben Albániából Montenegró, Bosznia, majd Horvátország, Szlovénia felé, onnan pedig Ausztriába vagy Olaszországba próbálnak eljutni.

Ez az említett országokban, amelyek közül Bosznia-Hercegovinát emelte ki, komoly aggodalomra ad okot. Bakondi György hangsúlyozta, ha a migrációs útvonalon lévő országok nem őriznék szigorúan határaikat, az Európai Unió külső határait, akkor rögtön nagyobb számban érkeznének a migránsok. Közöttük csökkent ugyan a szírek száma, viszont nőtt elsősorban az afgánoké, valamint a pakisztániaké, bangladesieké, törököké és az irániaké - tette hozzá a miniszterelnöki főtanácsos.