Újabb 137 ember ellen emelnek vádat a fiktív munkaerő-kölcsönzések ügyében

Vágólapra másolva!
Újabb 137 ember ellen nyújtott be vádiratot az országot behálózó, fiktív munkaerő-kölcsönzések ügyében a Heves Megyei Főügyészség.  A csaknem 900 oldalas vádiratban többrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett adócsalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolják őket.
Vágólapra másolva!

Korábban már több mint 150 emberrel szemben emeltek vádat az országos méretű csalássorozat ügyében- közölte a megyei főügyészhelyettes, Kalmár Gyula szerdán az MTI-vel.

Az ügy elsőrendű vádlottja 2009 előtt hosszabb ideig foglalkozott azzal, hogy eladósodott cégeket átíratott olyan emberek nevére, akik azokat nem akarták működtetni.

A másodrendű vádlott vagyonőr volt, aki tudott arról, hogy szakmájában a vállalkozások nagy része tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégekbe jelenti be az alkalmazottjait, hogy így kerülje el az adó- és járulékfizetést.

A két férfi 2008 végén megállapodott, hogy létrehoznak egy olyan szervezetet, amely kifejezetten ezekre a szabálytalan bejelentésekre szakosodik. Fiktív munkaerő-kölcsönzési szerződéseket kötöttek, és hamis adóbevallásokat nyújtottak be. A láncolat alján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek

főként ukrán állampolgárok nevén voltak bejegyezve azért, hogy a folyamatos adóhatósági ellenőrzéseket megnehezítsék.

A rendszer úgy működött, hogy a megbízó gazdasági társaság átküldte a bűnszervezetnek azoknak az alkalmazottaknak az adatait, akik után nem akart járulékot fizetni. Így őket a törvénytelenül létrehozott vállalkozások valamelyikébe jelentették be.

Ezután a megbízóik és a bűnszervezet irodistái folyamatosan egyeztették egymással a bérszámfejtést, és a számlázást, amelynek során a valódi vállalkozások hamis számlák alapján utaltak át pénzt a fiktív cégeknek. Ezek a cégek elküldték a munkások fizetését, majd a náluk maradó pénzből levonták a maguk díjait és jutalékait, a fennmaradó részt pedig visszaadták a megbízó vállalkozások képviselőinek.

A munkabérek után az adókat viszont senki sem fizette be.

Az éveken át tartó csalássorozattal az abban megbízóként érintett 160 vállalkozás és maga a bűnszervezet több százmillió forintos kárt okozott az államnak.