Orbán Viktor: Európában a rend, a béke már nem magától értetődő dolog

ORBÁN Viktor; PATYI András; PINTÉR Sándor
Budapest, 2018. június 30. Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren 2018. június 30-án. Mellett Patyi András, az egyetem rektora (b), Pintér Sándor belügyminiszter (j). Középen a Szent Korona másolata. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyar emberek ma azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy védje meg az országot, a családokat, a közös értékeket és eredményeket a külső és belső veszélyektől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén
Vágólapra másolva!

A kormányfő hozzátette, ma Európában a rend, a béke és a biztonság már nem magától értetődő dolog, egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenni, hogy fenntartsuk saját civilizációnk több ezer éves rendjét. Ilyenkor felértékelődik a rend, a béke és vele együtt az őreinek, a védelmezőinek szerepe - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren 2018. június 30-án Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A magyarok békében és biztonságban akarnak élni, ezért a jövőben is szükség lesz - sőt Európa jelenlegi helyzetét látva még az eddigieknél is nagyobb szükség lesz - bátor, jól képzett, hazájukat és nemzetüket szerető egyenruhásokra - jelentette ki Orbán Viktor.

Azt is várják, hogy a rendőrség a törvényes rend helyreállításában, a társadalmi szabályok érvényesítésében és a törvénytisztelő magatartás elismerésében mutasson példát - tette hozzá a kormányfő, jelezve, hogy a rendvédelemben dolgozóknak ezért feddhetetlennek és rendíthetetlennek kell lenniük.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségére a budavári Kapisztrán téren 2018. június 30-án. Mellett Patyi András, az egyetem rektora (b). Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A végzősöknek a miniszterelnök azt mondta: nemcsak egy diplomát szereztek, hanem esküt is tettek, és így szolgálatba léphetnek, a fogadalommal pedig a magyar jogrendszer és az ezeréves államiság megőrzése iránt is elkötelezték magukat. Hozzátette: bizonyára azért is választották ezt a hivatást, mert szeretik Magyarországot, a hazájukat, a nemzetüket, a kultúránkat, és hisznek abban, hogy ezek olyan fontos dolgok, amelyeket közösen meg kell védeni.

- fogalmazott Orbán Viktor, felhívva az esküt tettek figyelmét, hogy noha a törvényeket az Országgyűlés hozza, "önökre hárul a feladat, hogy a jogszabályok be is legyenek tartva".
Végül azt kívánta nekik, mutassanak jó példát mindenkinek emberségből, határozottságból és törvénytiszteletből is.
A Kapisztrán téren tartott tisztavatáson részt vett mások mellett Pintér Sándor belügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

Az NKE Rendészettudományi Karának 218 végzett hallgatója a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt tette le a tiszti esküt.

A karról idén 170 tiszt kerül a rendőrséghez, a többi végzős a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a büntetés-végrehajtás és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tisztje lesz.
A rendészettudományi kar képzései egyébként továbbra is nagyon népszerűek, egyes szakokra csaknem tízszeres a túljelentkezés.
A most esküt tett hallgatók július 2-án kezdik meg szolgálatukat.