A Sargentini-jelentés sérti a jogállamiságot

Szájer József beszédet mond az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Országházban
Vágólapra másolva!
A Figyelő interjút készített Szájer Józseffel, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnökével, a Fidesz EP-képviselőjével. Szájer az interjúban elmondta, hogy miért tekinthető alaptalan vádak gyűjteményének a közelmúltban elfogadott Sargentini-jelentés. Beszélt arról is, hogy a jelentés és annak gyors elfogadása egyértelmű nyomásgyakorlás hazánkra, de szerinte legrosszabb esetben eljárásjogi következményekkel kell számolni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz EP-képviselője elmondta, hogy :

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy ezentúl viszont a javaslatnak nincs jogi következménye, hiszen ehhez az EP-nek olyan passzus szerint kéne eljárni, amihez nincs joga. Így a legrosszabb esetben eljárásjogi következményekkel kell számolnunk.

Szájer József beszédet mond az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Országházban Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelentés, valamint annak gyors elfogadása egy egyértelmű nyomásgyakorlás a magyar kormányra.

- tette hozzá Szájer.

A jogállamiság kapcsán az EP-képviselő kifejtette, hogy pont Sargentini asszony nem tartotta be a jogállamiság szabályait, hiszen a jogállamiság lényege a jog uralma az emberek fölött. És azzal, hogy a jelentés olyan dolgokat taglal, amelyek nem tartoznak az uniós jog alá, pont hogy megsérti a jogállamiságot Szájer szerint.