Virágzó magyar filmgyártás: egyre több amerikai filmet forgatnak nálunk

Vágólapra másolva!
Magyarország egyre több nagyköltségvetésű amerikai film készül, olvasható az About Hungary oldalon. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ország fantasztikus helyszíneket és kiváló infrastruktúrát biztosít, mondta a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna.
Vágólapra másolva!

„Magyarország és Budapest fantasztikus forgatási helyszíneket és kiválóan felszerelt infrastruktúrát biztosít a film produkcióknak. Például Magyarországon található a kontinentális Európa legnagyobb medencéje, amelyben a Szárnyas Fejvadász 2049-et forgatták” – idézik Andy Vajnát.

Budapesten forgott többek közt a Szárnyas Fejvadász 2049, a Vörös veréb, az Inferno, A kém, az Atomszőke, és a Suszter, szabó, baka, kém. Közben hosszú időn keresztül a magyar főváros lett az otthona több hollywoodi sztárnak, köztük Angelina Jolie-nak, Ryan Goslingnak, Harrison Fordnak és Jennifer Lawrence-nak az otthona.

A Magyar Nemzeti Filmalap tevékenységének köszönhetően, Magyarország az egyik legbefolyásosabb szereplője lett az európai filmiparnak, miután a 2010-es évek elején a magyar születésű producer, a Terminátor és a Rambo készítője, Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként elindította Magyarországot a modern filmipar irányába.

„Nemcsak arra fordítunk hangsúlyt, hogy magyar filmeket fejlesztünk és finanszírozunk, a Filmalap egy oktatási és gyakornoki programot is elindított a filmipar további erősítése érdekében” – mondta erről Andy Vajna.

Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon és Budapesten nemcsak nagy költségvetésű filmeket forgatnak, hanem épül a saját, virágzó filmipar is, amire bizonyíték az Oscar és Golden Globe díjat nyert Saul fia vagy az Arany Medve győztes Testről és lélekről.