Kidőlt fák, tízezrek áram nélkül - országszerte pusztított a vihar

vihar, fakidőlés, Zala megye
Nagykanizsa, 2018. június 13. Esővíz folyik az utcán egy kidőlt fa mellett a Zala megyei Gelsén 2018. június 12-én este. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a Dél-Alföldön szerdára virradóra végig vonuló vihar. Csaknem százezer ügyfélnél okozott áramszünetet, de reggelre már 70 ezer helyen helyreállították az áramszolgáltatást - tájékoztatta a cég az MTI-t. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán is számíthatunk heves zivatarokra, jégesőre.
Vágólapra másolva!

A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés közelében.

A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett a javítást. A helyreállítás folyamatos, a cég száznál is több szakembere dolgozik a helyszíneken.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen megrongálták a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint szerda kora reggelig mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat, és még mindíg érkeznek újabb bejelentések. Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak miatt hívták őket. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán családi házra, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon pedig utakra borultak fák.

A Fejér megyei Abán víz árasztotta el egy családi ház pincéjét,

több helyen pedig fák dőltek az úttestre,

például Rácalmáson és Kisapostagnál a 6-os főútra, Polgárdi közelében pedig a Fülére vezető útra.

A Pest megyei Dömsödön az iskola kapujára és az 51-es főútra, míg Törökbálinton egy személygépkocsira borult fa. Baranya megye és Budapest több pontján szintén kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a tűzoltókat, csakúgy, mint Bács-Kiskun megyében.

Több településen nincs áram

Négy megye több településén szünetel az áramszolgáltatás az éjszakai viharok miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltókat főként kidőlt fák, letört ágak miatt riasztották.

Kora reggel Bács-Kiskun megyében több mint 13 600, Békésben csaknem 12 500, Csongrádban 3400, Pest megyében pedig mintegy 9500 fogyasztónál nem volt áram - írták. A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán - tették hozzá.

Éjjel még azt közölte az OKF, hogy Pest és Bács-Kiskun megye több településén nincs áram; az üzemzavar akkor csaknem 70 ezer embert érintett.

Szerda kora reggelig

mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat,

és még érkeznek újabb bejelentések.

Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak miatt hívták őket. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán családi házra, Mórahalmon, Csanytelken és Derekegyházon pedig utakra borultak fák.

Fa dőlt a felsővezetékre

A Budapest-Kelebia vasútvonalon, Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között szerda hajnalban egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket, ezért

ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés

- közölte a Mávinform

Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló busz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

Felhőszakadás, jégeső

Erősen felhős ég mellett napközben hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap - írja szerdai előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Reggel, délelőtt kevesebb helyen, majd a déli óráktól ismét többfelé várható zápor, zivatar, legnagyobb eséllyel a Dunától keletre.

Heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel, szélviharral.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő.