Dúró Dóra szerint nem neki és Toroczkainak kellene távozni a Jobbikból

Dúró Dóra
Győr, 2016. április 15. Dúró Dóra parlamenti frakcióvezető-helyettes a Jobbik Valódi nemzeti konzultáció elnevezésű országjárásának keretében megrendezett lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón 2016. április 15-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Jobbik sokkal több, mint Vona Gábor, a párt volt elnöke és az a folyamat, amelyet Vona Gábor és az ő vezetésével a párt végigvitt az elmúlt két évben – mondta Dúró Dóra, aki a nap folyamán jelentette be kilépését a Jobbikból.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselő pénteken az M1 aktuális csatornán azt mondta: a tisztújításhoz köthető mindaz, ami meghatározza a Jobbikban kialakult helyzetet. Nem szeretett volna kilépni, szerinte nem neki és nem a pártból kizárt Toroczkai László volt alelnök követőinek kellett volna kilépniük, mert ők azt az irányvonalat viszik tovább, amelyet a Jobbik alapító nyilatkozatában is rögzítettek. Ő és Toroczkai László is azt szerette volna, hogy ezt az eredeti irányvonalat visszaállítsák.

Dúró Dóra Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Arra a kérdésre, hogy visszaadja-e mandátumát, úgy válaszolt: nem döntötte el, mindkét oldalról nagy rajta a nyomás. Az elnökség felszólította arra, hogy mondjon le róla, a másik részről viszont azt érzi, hogy a csalódottak bíznak benne. Erkölcsileg nagy támogatást jelent neki Pongrátz András, Pongrátz Gergely 1956-os szabadságharcos testvére, aki azt kérte, hogy a Jobbik eredeti szellemiségét képviselje az Országgyűlésben. A végső döntését június 23-a után, a Toroczkai László által szervezett összejövetelt követően hozza meg.

Dúró Dóra úgy fogalmazott:

ha azt látja, hogy van valós társadalmi igény arra, hogy megtartsa a mandátumát és egy új politikai formáció alakul ki, "nem zárkózik el a feladat elől".

Bízik benne, hogy a kilépési hullám jobb belátásra téríti a vezetőket, illetve egy olyan közösség létrehozását eredményezi, amelynek "van lelke" és kitart véleménye mellett "nemzetstratégiai kérdésekben" akkor is, ha ez a liberális oldalnak nem tetszik.

A Jobbikból kilépett pénteken Dúró Dóra mellett férje, Novák Előd, a párt volt alelnöke, Szőcs Norbert, a párt Baranya megyei elnöke, valamint több megyei tisztviselő és tag.

A Jobbik etikai bizottsága kora délután jelentette be, hogy előző nap egyhangú döntéssel kizárták a pártból a korábban platformalapítást meghirdető Toroczkai Lászlót.