Szijjártó: Újra az Egyesült Államok természetes szövetségese vagyunk

BUDAI Gyula; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. május 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én. A háttérben Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok újra úgy tekint Közép-Európára, mint természetes, stratégiai szövetségesére - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter amerikai kollégájával, Mike Pompeóval szerdán Washingtonban folytatott megbeszélésével kapcsolatban elmondta: Obama elnöksége idején Közép-Európa lekerült az amerikai külpolitika „pozitív napirendjéről”, de ez megváltozott. Az illegális migráció, a terrorizmus elleni fellépés, a biztonságpolitika, az ENSZ reformja, Izrael kiegyensúlyozott megítélése mind olyan terület, ahol a józan ész alapján egyértelmű az érdekek egybeesése - tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta, hogy az Egyesült Államok sokat segített az Ukrajnával kapcsolatos, kisebbségi jogok megsértéséből adódó konfliktusos helyzetek enyhítésében. Hozzátette: a Pompeóval folytatott megbeszélés előtt New Yorkban találkozott ukrán kollégájával, és megállapodtak arról, hogy kormányközi munkacsoport jön létre, amely a velencei bizottság ajánlásának végrehajtását kíséri figyelemmel.

Van remény a megoldásra,

az ukrán oktatási miniszter konzultációt kezdett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, és rövidesen Beregszászon a magyar, illetve ukrán külügy- és oktatási miniszterek ülnek le az ottani magyarság vezetőivel a problémák megoldása érdekében - tette hozzá.

Szijjártó Péter: Közép-Európa újra az Egyesült Államok természetes szövetségese Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó: Ez felháborító

Szijjártó Péter felháborítónak nevezte ugyanakkor, hogy egy ENSZ-bürokrata - a menekültügyi főbiztos - a tények figyelmen kívül hagyásával, az igazság ismerete nélkül tesz „mindenfajta karcos nyilatkozatokat” tagállamokról. Így például, mikor a Stop Soros törvénycsomagnak a visszavonására szólít fel, mely a főbiztos szerint jelentősen korlátozna civil szervezeteket és magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában.

mint ahogy az a sugalmazás is, hogy a határsértést el kell ismerni emberi jognak. Minden egyes ilyen nyilatkozat csak súlyosbítja a helyzetet, az európai emberek biztonságával játszik - szögezte le a külügyminiszter. Alapvető emberi jog, hogy mindenki a saját hazájában békében, nyugalomban, biztonságban élhessen. Ez a jog a magyar embereket is megilleti, és nem lehet e fölé helyezni a migráció nem létező emberi jogát - mondta végül Szijjártó Péter.