Szijjártó: Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett

SZIJJÁRTÓ Péter
Washington, 2018. május 31. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a modern izraeli állam megálmodója, Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtt a washingtoni izraeli nagykövetségen 2018. május 30-án este. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett, és büszke az országban élő zsidó közösségre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Washingtonban. A külügyi tárca vezetője szerdán tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, a találkozón szó volt a kétoldalú kapcsolatokról, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemről is. 
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a washingtoni izraeli nagykövetségen helyi idő szerint szerda este Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtti beszédében kiemelte: Budapesten a Dohány utcai zsinagógához nagyon közel található az egyik legnagyobb katolikus templom, ami jól illusztrálja, hogy a zsidó és keresztény emberek békében élhetnek együtt Magyarországon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ugyanakkor Nyugat-Európában sokak szerint egyfajta posztkeresztény, posztnemzeti korszak van, pedig

ha Európa megfeledkezik a zsidó-keresztény örökségéről, arról, hogy Európa nemzetekből áll, nagyon sokat veszíthet.

Mint mondta, Magyarország büszke az ott élő zsidó közösségre, amely nagyban hozzájárult az ország fejlődéséhez. A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - emlékeztetett.
A külügyminiszter kitért rá: Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, fair megítélése mellett a nemzetközi ügyekben. A két országot sok szál köti össze, így az is, hogy a saját polgáraik biztonságát elsődlegesnek tartják - mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a modern izraeli állam megálmodója, Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtt a washingtoni izraeli nagykövetségen Forrás: MTI/Kkm

Szijjártó Péter felidézte: Budapesten született Herzl Tivadar, a modern izraeli állam megálmodója. Izrael erős ország erős nemzettel - fűzte hozzá.

Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövet arról beszélt, hogy rendkívül jók a magyar-izraeli kapcsolatok, és számos területen egyre szorosabbá válik az együttműködés a két ország között. Mindkét országnak fontos az innováció, amely egy újabb, a két országot összekötő szál - fűzte hozzá.
Hangsúlyozta: Izrael nagyra értékeli a Magyarországhoz fűződő barátságát és az ország támogatását, kiállását Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben.

Izrael ugyancsak nagyra értékeli, hogy a magyar miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen

- közölte.

Ron Demer elmondta: nem véletlen, hogy Magyarországon él a második legnagyobb zsidó közösség Európában.