Pongrátz András: A Jobbik súlyos morális válságba került

Vágólapra másolva!
Pongrátz András és Toroczkai László közös közleményben reagált Dúró Dóra frakcióból való kizárására. Úgy látják, a Jobbik súlyos morális válságba került, és lemondatnák Gyöngyösi Mártont és Mirkóczki Ádámot. Közösen arra kérik Dúrót, ne adja vissza parlamenti mandátumát. Szimbolikus, hogy Pongrátz Gergely '56-os forradalmár, Jobbik-alapító testvére beszállt a Jobbik pártháborújába. 
Vágólapra másolva!

Dúró Dóra kizárására reagálva ma a Facebookon Toroczkai László a Jobbikon belüli ellenzék vezetője, valamint Pongrátz András, az 1956-os hős, Pongrátz Gergely testvére közös közleményben adtak ki, amelynek a következők voltak a legfontosabb pontjai:

  • Felkérték Dúró Dórát, hogy semmilyen körülmények között ne mondjon le képviselői mandátumáról, mert kizárását semmi sem indokolta.
  • A Jobbik frakciója elszakadt a párttól és a magyar valóságtól is.
  • A Jobbik súlyos morális válságba került, ezért arra kérik Dúró Dórát, hogy „rendületlenül képviselje” továbbra is a Jobbik eredeti szellemiségét az Országgyűlésben.
  • A jobbikos képviselői eskü megszegése miatt mondjon le mandátumáról az a Gyöngyösi Márton frakcióvezető, aki a kizárás kezdeményezésével pártszakadást idézhet elő, illetve az a Mirkóczki Ádám, aki nyilatkozataival hiteltelenné tette a pártot, és megtagadta a 2010 előtti Jobbikot.

Miért szimbolikus, hogy Pongrátz András pont most szólalt meg?

Pongrátz András testvére, Gergely egész életét meghatározta a szocialista eszmék elleni küzdelem. Ez részben családi neveltetésének köszönhető, több helyen is elmondta, hogy erősen antikommunista értelmiségi családban született.

Mi sem mutatja jobban a Pongrátz család kommunistaellenes beállítottságát, hogy nyolc testvére látott napvilágot, akik közül öt később vele együtt harcolt a Corvin közben.

Forrás: Facebook

A forradalom leverését követően magyar katonák segítségével elhagyta Magyarországot. Élete ezután is mozgalmas maradt, évtizedekig ingázott Európa és Amerika között, úgyhogy egy pillanatra sem felejtette el hazáját, ahová a rendszerváltást követően, 1990-ben tért vissza először a forradalom leverése óta. Egy év sem kellett neki, és végleg hazaköltözött. Élete végéig, 2005 májusáig Magyarországon maradt, és radikális jobboldali világnézetének megfelelően vállalt szerepet magyar politikai életben.

Legfontosabb és legegyértelműbb politikai szerepvállalása a rendszerváltás után azonban az volt, hogy András testvérével együtt részt vett a Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakulásán 2003-ban.

Pongrátz Gergely sokáig azonban nem tudta követni a párt sorsát, ugyanis két évvel az alakuló-kongresszus után meghalt.

A Jobbik egyfajta szimbólumként használta ezután az 1956-os hőst, akinek pártbeli pletykák szerint a fotója ott volt Vona Gábor elnöki irodájának falán.

Pongrátz András a lehető legtovább kitartott a Jobbik mellett, 2015. október 23-án még beszédet tartott a párt ünnepi megemlékezésén, azonban ezután már ő sem bírta tovább. Nem Pongrátzékkal, hanem a Jobbikal változott nagyot a világ.