A szakértők szerint büntethető a Teréz körúti robbantó

Teréz Körúti robbantó per
Teréz Körúti robbantó pere a Budapesti Fővárosi Törvényszéken 2018 január 31-én
Vágólapra másolva!
Már a védőjével sem áll szóba a Teréz körúti robbantás vádlottja, akinek büntetőperében hétfőn igazságügyi elme-, illetve tűzszerész szakértőket hallgatott meg a Fővárosi Törvényszék. A szakemberek szerint bár P. Lászlónak valóban komoly viselkedési zavarai vannak, nincs olyan kóros elmeállapotban, ami kizárhatná büntethetőségét, így akár életfogytiglant is kaphat – tudta meg a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

Számos megnyilvánulásával igyekszik manipulálni az ellene folytatott büntetőeljárást a Teréz körúti robbantás vádlottja, akinek komoly viselkedési zavarai vannak, de nem szenved kóros elmeállapotban – így összegezhető annak az elmeorvosi csoportnak a jelentése, akik harmadik alkalommal vizsgálták meg P. Lászlót.

A szakemberek által leírtak ugyan némileg ellentmondanak a korábbi megállapításoknak, de ezek nem olyan relevánsak, hogy megkérdőjeleznék a korábbi két jelentés tartalmát. A huszonöt éves vádlottat másfél évvel ezelőtti elfogása után az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) szállították, ahol megállapították, hogy nem szenved kóros állapotban. Később visszakerült az intézetbe, miután az előzetes letartóztatása helyéül szolgáló Venyige utcai börtönben szétverte a zárkáját.

P. László elmeállapotát a második alkalommal is rendben találták a szakértők, a pere kezdete után röviddel azonban védője újabb orvosszakértők kirendelését indítványozta. Ennek oka, hogy a fiatalember a tárgyalásokat rendre megzavarta viselkedésével, semmire nem akart válaszolni, és többször botrányt igyekezett kelteni a tárgyalóteremben.

P. Lászlónak a Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsának vezetője, Kalina József engedélyezte, hogy távol maradjon a tárgyalásokról. A legutóbbi hírek szerint a vádlott a börtönben sem nyugodott meg, napjai egészét a mellékhelyiségben tölti, ahol nem látják a kamerák, és kizárólag akkor megy vissza a zárkájába, amikor aludni tér.

Védője, Cseterics Krisztián a hétfői tárgyaláson jelezte, hogy már vele sem hajlandó szóba állni, a legutóbbi ügyvédi beszélőn már nem is találkoztak.

P. László korábban a bíróságon jelezte, hogy nem kér védelmet, és nem is érdekli a büntetőpere, annak kimenetele, kizárólag a lélekvándorlásról szeretne beszélgetni.

E körülmények nem akadályozták meg ugyanakkor abban, hogy újra kérje szabadlábra helyezését, amelyet Kalina József tanácsa az ügyészség indítványának megfelelően elutasított.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A büntetőperben a bíróság hétfőn meghallgatta az ügyben eljáró tűzszerész szakértőt is, aki részletesen ismertette, hogy szerinte az elkövető milyen anyagokból és módszerekkel állíthatta össze a pokolgépet. A bomba alapja ammónium-nitrát műtrágya volt, és a tettes a többi részegységet – detonátor, távirányító szerkezet, gyutacs – is házilag állította össze.

A szakember szerint manapság, az internet segítségével nem kell semmilyen különösebb képesség egy hasonló robbanószerkezet összeállításához, de ez rendkívül veszélye:

P. Lászlónak szerencséje volt, hogy nem érte baleset, amikor több száz kilométerről egy hátizsákban Budapestre szállította a bombát.

A vádlott a merénylet után röviddel egy emailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben részletesen leírta a pokolgép összeállításának lépéseit. Ezt a szakértő csak a hétfői tárgyaláson olvashatta először, és a P. László által leírtak szinte teljesen megegyeztek a szakember korábbi következtetéseivel.

A fiatalember elfogása után házkutatást tartottak a hatóságok a vádlott homokkomáromi tanyáján, ahol hasonló anyagokat, alkatrészeket találtak, mint amiből a Teréz körúton felrobbantott bomba állt. A szakértő ezeket is megvizsgálta, és a bíróság kérdésére kijelentette, hogy azokból egy ugyanolyan pokolgépet lehetett volna gyártani, mint a korábbi.

P. László büntetőpere hétfőn tanúk, és egyebek mellett toxikológus szakértő meghallgatásával folytatódik. Utóbbit azért indítványozta a védelem, mert a fiatalember családtagjai szerint a vádlottat begyógyszerezték a börtönben, hogy így csikarjanak ki tőle beismerő vallomást.