Pártszakadás: már Toroczkai kizárásáról beszélnek a Jobbikban

Jobbik
Toroczkai László sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és frakcióvezető érdekes felületet választott arra, hogy platformalapítás-ügyben ismertesse gondolatait a nyilvánossággal. A Gyurcsány-közeli Sztráklikkben elszólta magát, hogy akár pártszakadás is lehet a Jobbik jelenlegi vezetése és a Toroczkai László vezette radikálisok között. Ráadásul a radikális politikus eltávolításáról is beszélt. A platformalapítás kérdésében a tervek szerint ma dönt a Jobbik országos elnöksége, elemeztük a kialakult helyzetet.
Vágólapra másolva!

Korábban írtunk róla, hogy a Jobbik vezetősége pánikrohamot kapott Toroczkai László platformalapítása miatt. A Vona Gábor által támogatott Sneider-Gyöngyösi páros szokatlanul kemény eszközökhöz nyúlt, hiszen Ásotthalom polgármesterének bejelentését követően ellenőrizték, hogy a párt parlamenti frakciójából ki akar csatlakozni a radikális csoportosuláshoz. Kihozták, majd közleményt adtak ki róla, hogy az amúgy is Toroczkait pártfogoló Dúró Dórán kívül senki sem akar platformozni, így minden a legnagyobb rendben van. Az ügy fontosságát sugallja, hogy mindezek után Mirkóczki Ádám szóvivő még az M1-be is hajlandó volt bemenni, hogy üzenjen a radikálisoknak. Szerinte szóba sem jöhet a párton belüli klikkesedés, és hozzátette, hogy Toroczkainak szíve joga kilépni a Jobbikból. A feltűnően erős nyomásgyakorlásnak nem lett vége, folytatta a sort a néppárti szárny.

Gyöngyösi nem tudja elképzelni, hogy Toroczkaiékkal hosszú távon közösséget tudjon vállalni a Jobbik

Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és frakcióvezető érdekes felületet választott arra, hogy platformalapítás-ügyben ismertesse gondolatait a nyilvánossággal. A zsidókat korábban listázni akaró politikusnak a Gyurcsány-közeli Sztárklikkben azt sikerült mondania, hogy hasonló az MSZP 2010-es és a Jobbik mostani helyzete, hiszen annak idején Gyurcsány Ferenc is platformalapítással ágyazott meg a DK szocialista pártból való kiszakadásának. A beszélgetés későbbi szakaszában is megerősítette ezt, a párhuzamot „helytállónak” titulálta.

Gyöngyösi ezzel lényegében elismerte, hogy bőven reális opció a Jobbik szakadása.

Később finomított ezen az állításán, és a pártszakadásból hirtelen a vereségbe belenyugodni képtelen, egy-két ember hisztije lett. Innentől pedig verbális fenyegetés következett Gyöngyösi részéről. Szerinte a platformokra épülő MSZP-ben a platformozás elment, ám „a Jobbik nem MSZP”, ugyanis a Jobbik alapszabályával ellentétes Toroczkai törekvése. Ezzel kapcsolatban az elnökhelyettes megismételte, hogy az országos elnökség ma dönt arról, hogy miképp viszonyul a párt az ásotthalmi polgármester bejelentéséhez. Hogy az ítélet nagyjából már előre megszületett, azt maga Gyöngyösi árulta el a Sztárklikk olvasóinak. A politikus ugyanis nehezen tudja elképzelni, hogy a párt a belső kohézió megbontásán ügyködőkkel hosszú távon közösséget tudjon vállalni.

Ezzel pedig egy másik fontos dolgot árult el a Jobbik frakcióvezetője: ha nem megy békés megoldással, akkor eltávolítják a „bomlasztó” radikálisokat a pártból.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, frakcióvezetője egy baloldali portálon üzent Toroczkai Lászlóéknak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Toroczkai László visszaszólt

Mirkóczkihoz hasonlóan Toroczkai is az M1-ben járt, és visszaszólt a pártvezetésnek. A politikus azt mondta a közszolgálati televízió csütörtöki műsorában, hogy a párton belüli platformalakítással visszahozná a Jobbik mozgalmi jellegét.

Ma tárgyalja Toroczkai ügyét a Jobbik elnöksége

Alaposan fel van adva a lecke a nemrégiben megválasztott Sneider-Gyöngyösi párosnak, ugyanis a párt elnöksége ma dönt Toroczkai-ügyben, és közel sincsenek könnyű helyzetben. A fenti nyilatkozatokból az szűrhető le, hogy a Jobbik vezetői nem igazán a kompromisszumos megoldásokat keresik, ezt kifogásolta Toroczkai is közösségi oldalán. De ugyanez mondható el a radikális oldalról, hiszen azért közel sem volt barátságos lépés alapszabályi felhatalmazás nélkül párton belüli szervezkedésbe kezdeni. A helyzet azonban sokkal komplexebb, mint az első ránézésre tűnik. Ugyanis, ha a Jobbik elnöksége az elmúlt napok kommunikációs offenzíváját (fenyegetés, nyilvánosság előtti üzengetések) beteljesítve kenyértörésre vinné a dolgot Toroczkaival, akkor azzal gyakorlatilag szabad utat engednek a pártszakadásnak.

Olyan szempontból érthető lenne ez a lépés, hogy megszabadulnának a belső ellenzéktől, és komolyabb konfliktusok, megosztottság nélkül tudnának nekifutni az Európai Parlamenti választásnak.

Ennek a döntésnek azonban több kockázata is van, hiszen azt senki nem tudja megmondani, hogy mennyien tartanának Toroczkaival ebben az esetben. A jelek szerint meglehetősen sokan, már csak a szoros kongresszusi eredményből következően is. Ez pedig, akárhogy nézzük, komoly érvágás lenne a válságba lévő pártnak.

Toroczkai László platformalapításáról ma dönt a Jobbik országos elnöksége Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha az elnökség kivár, és nem rakja ki az ásotthalmi polgármestert a Jobbikból, az számukra azzal az előnnyel járhat, hogy látszólag fenntartják a pártegységet, ugyanis korábban számtalan alkalommal tagadták, hogy pártszakadás lenne. A kizárás elodázásának több előnye is mutatkozik. Egyrészről időhöz jutnának a felek, át tudnák gondolni a hogyan továbbot, és meg tudnának kötni olyan kompromisszumokat, amelyekre eddig nem mutatkozott túl sok esély. Másrészről a pártvezetés a megszokott módszerekkel tovább tudná hitelteleníteni Toroczkait. Ha viszont Ásotthalom polgármesterét nem zárják ki, és „folytathatja” az eddigi politikáját, a párton belüli párt szervezését, akkor a párt válsága minden eddiginél jobban elmélyülhet.