Jelezheti az okostelefon, ha valakinek újraélesztésre van szüksége

Szív City Sajtótájékoztató, Országos Mentőszolgálat
Vágólapra másolva!
Az Országos Mentőszolgálat egy olyan térképes adatbázist készít, amely az országban található defibrillátorokat mutatja meg. A nyilvános térkép mobiltelefonokon is elérhető lesz. A kezdeményezés kapcsolódik a Szív City telefonos alkalmazáshoz, amely lényege, hogy azok, akik ismerik az újraélesztés technikáját segíteni tudjanak embertársaikon, amíg a mentők nem érkeznek meg. Az applikáció akkor jelez, ha valakinek újraélesztésre lenne szüksége. Abban kérik a lakosság segítségét, hogy a SzívCity telefonos applikáción keresztül jelezzék, ha újraélesztő készüléket látnak valahol. 
Vágólapra másolva!

Az új kampányt csütörtök délelőtt ismertette Győrfi Pál, Budapesten a Podmaniczky Frigyes téren.

Győrfi Pál Fotó: Csudai Sándor - Origo

- nyitotta meg a sajtótájékoztatót az Országos Mentőszolgálat szóvívője, majd átadta a szót a szervezet főigazgatójának.


- mondta Csató Gábor.

Tavaly több mint 6000 újraélesztést végzett közterületeken az OMSZ munkatársai, ezek közül több mint 1000 sikeres újraélesztés volt.

„Ez nagyon szép szám európai viszonylatban, de azt gondoljuk, hogy ezen még lehet javítani. Ha a mentők kiérkezéséig van annyi bátorság és tudás a lakosságban, hogy elkezdjék az újraélesztést. A képzett kollégáink a telefon másik végén segítséget fognak nyújtani. Arra kérjük a lakosságot, hogy ők is tegyék meg azt, hogy nem hagyják ott a földön fekvőt, hanem segítsenek neki. Az új kampánnyal most az a célunk, hogy egy félautomata defibrillátor térkép legyen Magyarországon" - tette hozzá a főigazgató.

dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jelenleg 1400 újraélesztőkészülék van regisztrálva a térképen.

Ez azt jelenti, hogy több mint 7 ezer emberre jut egy készülék Magyarországon.

„Ha csak Szingapúrt említem, ott 20 ezer főre jut egy defibrillátor. Így mi jól állunk ezzel, csak el kell kezdeni használni, el kell kezdeni feltérképezni ezeket. Pár perc segítséggel, pár perc odafigyeléssel közös tevékenységgel még több emberen tudunk segíteni. Ehhez kérem mindenkinek a támogatását."

Szív City illusztrációForrás: Szív Citymiddleon213264500

A kampány hirdetését végző cég, a JCDecaux Hungary Kft. vezérigazgatója, Szelei Szilárd arról beszélt, hogy országszerte másokat is szeretnének bevonni a kezdeményezésbe.

Szelei Szilárd, a JCDecaux Hungary Kft. vezérigazgatója. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy az új kampányban egy új technológiát is bevezetnének Plakátkampányukkal az ország számos pontján találkozhatnak az emberek, amelyeket city light posztereknek neveznek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha egy járókelő elhalad egy ilyen reklámfelület mellett, kap egy úgynevezett csendes üzenetet, amelyen keresztül letölthető lesz a Szív City alkalmazás is. Az alkalmazásról filmet is készítettek:

https://videa.hu/videok/origo/tudomany-technika/sziv-city-te-is-lehetsz-SqXZqkA9uf1MGJN8

A sajtótájékoztatón a SzívCity szakmai vezetője, Nagy Ferenc is megszólalt:

Nagy Ferenc, a Szív City szakmai vezetője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így azok, akik újraélesztési üzenetet kapnak, meg tudják nézni, hogy hol van a közelben defibrillátor készülék. De ahhoz, hogy egy valódi, és mindig naprakész maradhasson az applikáció, a lakosok segítségére is szükség van, ezért azt kérik, hogy ha valaki lát egy defibrillátor készüléket, keresse fel a Szív City honlapját és regisztrálja, hol található.