Félelem és terror a Jobbikban: tesztelik, ki csatlakozott Toroczkaiékhoz

Vágólapra másolva!
Finoman szólva is furcsa Jobbik-közlemény jelent meg kedd este Gyöngyösi Márton frakcióvezető nevével. Az üzenet a következő volt: Dúró Dóra kivételével senki nem csatlakozott a Jobbik parlamenti frakciójából a Toroczkai László által „Mi magunk” néven életre hívott platformhoz. Miért volt erre szükség, miért kellett ezt mindenkinek a tudomására hozni? Érdekes kérdések ezek: nagyon úgy néz ki, hogy a Jobbik vezetőségében alaposan bepánikoltak, és ismét keményebb eszközökhöz nyúltak.
Vágólapra másolva!

Kedden nagy sajtóérdeklődés közepette jelentette be Toroczkai László, hogy egy új, önálló platformot alapít a Jobbikon belül, amely a „Mi magunk” néven jön majd létre. Már a szervezkedés elnevezése borítékolja, hogy milyen szuper dolog vár a magyarokra: a „Mi magunk” a Sinn Féin tükörfordítása, amely annak az ír pártnak a neve, amely kapcsolatba hozható az IRA terrorszervezettel. A radikális politikus lebegtette, hogy elképzelhető, hogy a parlamentben is többen csatlakoznak mozgalmához, és további jobbikosok csatlakozása várható. Nem kellett sok, és a Jobbik sajtótájékoztatón reagált Ásotthalom polgármesterének legújabb akciótervére: Jakab Péter szóvivő szerint nincs létjogosultsága egy párton belüli platformnak, mert az alapszabály-ellenes.

A párt kommunikátora hozzátette, hogy Toroczkaiék lépéséről csütörtökön fog dönteni az országos elnökség, és nem zárta ki a radikálisok vezetőjenek kizárását a pártból.

Ezután érkezett a radikálisok offenzívája:

  • Árgyelán János regionális igazgató az elsők között állt ki Ásotthalom polgármestere mellett Facebook-bejegyzésében. Ennél csak az érvelése volt érdekesebb: azért csatlakozott a platformhoz, mert a pártban „az értékek és a célok közösek.”
  • Toroczkai László közösségi oldalán barátságtalan lépésnek nevezte,hogy szinte még be sem fejeződött a sajtótájékoztatójuk, Jakab Péter szóvivő már kezdte is az övét.
  • Novák Előd, a párt politikusa is visszatalált a Facebookra, és egyértelműen kiállt a platform mellett, ma pedig felesége, Dúró Dóra, a jobbik parlamenti képviselője is csatlakozott hozzá.
A Jobbik vezetése ismét bekeményített: letesztelték, ki csatlakozott a párt parlamenti frakciójából Toroczkai platformjához Forrás: Facebook

Egy furcsa Jobbik-közlemény látott napvilágot

A radikálisok erődemonstrációjára nem maradt el a válasz, és a nem annyira a finom eszközeiről ismert néppárti vezetés egy rövid közleményt jutatott el az MTI-hez, egyenesen Gyöngyösi Márton frakcióvezető nevével fémjelezve:

Első ránézésre semmi külön nincs ebben az aprócska üzenetben, azonban, ha valaki veszi a fáradtságot, hogy elgondolkozzon rajta, a következő kérdések merülhetnek fel benne:

  • Félelem: Miért volt ilyen fontos SOS-ben leszögezni, hogy Dúrón kívül senki nem csatlakozik Toroczkai platformjából?
  • Erődemonstráció: Miért kellett ezt a mostanában a nyilvánossággal cudarul bánó pártnak megküldeni SOS-ben az MTI-nek?
  • Terror: Milyen hangulat lehet egy olyan pártban,és milyen az a párt, ahol az egyik politikusuk bejelenti, szeretne egy platformot létrehozni, erre egy egész telefonos/levelező hadosztály ÉRDEKLŐDIK a frakciótagoknál afelől, csatlakoznának-e a „Mi magunk” platformhoz?
  • Nem releváns a felmérés: Végül pedig melyik politikus olyan hülye, hogy amikor a pártigazgató/telefonos kisegítők arról ÉRDEKLŐDNEK, hogy menne-e platformozni Toroczkaival, akkor bemondja, hogy igen.

Egyértelműen a félelem jele tehát a tegnapi tesztelés, akármennyire erődemonstrációnak szánták a párt vezetésében. Nem számít feltétlenül váratlannak ez a húzás a Vona-féle néppárti vezetéstől, hiszen ezt eljátszották az elnökválasztási kampányban is, ahol Toroczkai alulmaradt Sneider Tamással szemben. Ismert, ilyen egészen kifinomult módszerekkel szálltak be az azóta megválasztott Sneider mellett:

  • Két kongresszus között eloszlatták az egyik legsikeresebb alapszervezetet, a székesfehérvárit.
  • A pártközpontból telefonos tájékoztatást kaptak a jobbikos párttagok Novák Előd és Dúró Dóra szerelméről, és hogy ez miért nem jó nekik.
  • Toroczkai Lászlóról feltűnően gyakran jelent meg lejárató anyag valamelyik Jobbik-közeli médiafelületen.

Mirkóczki Ádám: szóba sem jöhet a párton belüli klikkesedés

Nem volt vége a tegnap estével a pártvezetés nyomásgyakorlásának, ma Mirkóczki Ádám volt az M1 vendége. A szóvivő nagyvonalakban azt ismételte meg, amit tegnap Jakab Péter elmondott a sajtótájékoztatóján. Szerinte, ha a párt legfőbb döntéshozó testülete kiáll egy politikai irány, egy vezető mellett, akkor nem megengedhető valamilyen tömb létrehozása. Ezt így írta körbe a politikus: „Toroczkai Lászlónak szíve joga kilépni, szíve joga új pártot alapítani, aki követi, követi, aki nem, nem, de azt nem lehet megcsinálni a Jobbikban, hogy zászlót bontok, programot hirdetek.”

A Jobbik nem hagyja abba a nyomásgyakorlást

A Jobbik ma is fontosnak tartotta felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy csak Dúró csatlakozott Toroczkai platformjához, miután erről kiadtak egy közleményt, és Mirkóczki is bement az M1-be üzenni a radikálisoknak. A nyomásgyakorlás tehát tovább folytatódik a pártvezetés részéről, nem úgy tűnik, hogy a kompromisszumra törekednének az ügyben.