Újabb gyilkossággal vádolják Jozef Rohácot

Rohác, Jozef leszámolás bíróság
Budapest, 2016. március 31. Jozef Rohác hallgatja az ítéletet a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Volt bűntársa, Jozef Hamala meggyilkolása miatt is bíróság elé állítják az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt már jogerősen elítélt Jozef Rohácot. Hamala volt az, aki a hatóságok szerint több gyilkosság, köztük az Aranykéz utcai merénylet megszervezésében segített Rohácnak. Az Origo információi szerint a Fenyő-gyilkosságban is részt vehetett Hamala.
Vágólapra másolva!

A szlovák ügyészség vádat emelt az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János médiavállalkozó lelövése miatt is jogerősen elítélt Jozef Rohác és két társa ellen Jozef Hamala meggyilkolásának ügyében - írja a PestiSrácok.hu. A lap úgy tudja, hogy a három férfit több szlovák állampolgárral együtt 10 másik bűncselekménnyel kapcsolatban is bíróság elé állítják.

Jozef Rohác a bíróság előtt 2016 nyarán Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sokat tudott, ezért kellett meghalnia?

Az Origo információi szerint Hamala részt vehetett a Fenyő-gyilkosságban is azzal, hogy segített Rohácnak elmenekülni a helyszínről és többek között az Aranykéz utcai robbantásos merénylethez is köthető a neve. Ez utóbbi ügyben a vád azt állította, hogy

Portik Tamás megbízása után Jozef Rohác arra utasította Hamalát, hogy 4500-5000 grammnyi robbanóanyagot rejtsen el egy Polski Fiatba.

Hamala volt az is, aki a robbantás előtti napokban leparkolta az autót az Aranykéz utca 1-3. szám előtt, ahol az olajügyek koronatanúja, Boros Tamás naponta közlekedett. Az 1998. július 2-ai robbantásban a

célszemélyen kívül még három ember meghalt, több mint húszan pedig súlyosan megsérültek.

A Pesti Srácok információi szerint Hamala társai attól féltek, hogy ha elfogják őt a rendőrök, mindent elmond majd a bűncselekményekről, ezért eldöntötték, hogy megölik.

A gyanú szerint végül Rohác végzett Hamalával. Egy Brnóhoz közeli erdőben, a 2000-es évek elején egyszerűen fejbe lőtte bűntársát.

2016 januárjában magyar, a cseh és a szlovák rendőrök közös akciója során megtalálták az 1998. június 26-a óta eltűntként kezelt Rohác-banda tagjának, Hamalának a holttestét.