Toroczkai lépése a szakadás felé viheti a Jobbikot

Jobbik
Toroczkai László sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László egyelőre meghátrált, nem alapít új pártot, így továbbra is belülről próbálja meg az általa helyesnek tartott irányba terelni az identitását vesztett Jobbikot. Önálló platformot próbálnak létrehozni, június 23-án bontanának zászlót Ásotthalmon, de addig tárgyalnának Sneider Tamás Jobbik-elnökkel. A szakadás továbbra is napi szinten téma a pártban. 
Vágólapra másolva!

Önálló platformot hoz létre a Jobbikon belül Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. A platform Mi magunk – néven jön majd létre – jelentette be Toroczkai a Jobbik volt székháza előtt Budapesten.

A cél, hogy a Jobbiknak visszaadják azt a mozgalmi lelket, ami az elmúlt két évben eltűnt

- mondta Toroczkai. Beszélt arról is, hogy június 23-ára a platform zászlóbontó gyűlést tart Ásotthalmon, ahol világosan kiderül, hogy mennyien támogatják ezt az irányvonalat.

Dúró is a platform mellett

A platformot a jobbikos polgármesterek fele támogatja, valamint több országgyűlési képviselő is, köztük Dúró Dóra – mondta Toroczkai. Közölte, hogy jelenleg a Jobbik alapszabálya nem biztosítja platform működését a párton belül, ezért

erről a kérdésről tárgyalni kell az újonnan megválasztott elnökséggel.

Június 23-ig mindenképpen van idő a tárgyalásokra és az egyeztetésekre. Jómagam és Sneider Tamás között megkezdődött a levelezés – mondta Toroczkai.

Toroczkai László egyelőre meghátrált, nem alapít új pártot, csak platformot Fotó: Polyák Attila - Origo

Szólt arról is, hogy ezt a közösséget egyben kell tartani, mivel egy esetleges szakadás mindenki számára hátrányos következményekkel járna. Természetesen június 23-ig tárgyalni fognak a hogyan továbbról a felek, de a célom nem a pártszakadás előidézése, hanem a Jobbik visszaterelése abba az irányba, ami lehetővé tette a 2006-2010 közötti időszakban, hogy a párt támogatottsága megtizenhétszereződjön – mondta a Jobbik volt alelnöke.

Meghátrálás

Toroczkai meghátrált az új párt alapítása előtt,

ami azt mutatja, hogy tart attól, hogy egy esetleges kiválás révén nem tudna maga mellé állítani annyi embert, ami elég lehet egy stabil, a parlamenti küszöb felett szereplő párthoz. Meghátrálását jól mutatja, hogy egyelőre a tárgyalásos megoldásban hisz, miközben korábban élesen kikelt a jelenlegi vezetéssel szemben az elnökválasztó kongresszuson. Mindennek ellenére a jelenlegi helyzetben a párt szakadása is benne van, ha a platform nem kap zöld utat az elnökségtől.

Éppen csak kikapott Toroczkai

Két héttel ezelőtt tartották a Jobbik tisztújító kongresszusát, ahol Vona Gábor pártfogoltja, Sneider Tamás éppenhogy csak legyőzte a radikálisok jelöltjét, Toroczkai Lászlót. A bukott pártelnöknek a politikából való látszólagos visszavonulása, majd ezt követően

Ásotthalom polgármesterének a pártelnöki székért való bejelentkezése nagy felfordulást okozott a szervezetben.

A pártban addig is meglévő törésvonalak a nyilvánosság számára is láthatóvá váltak, és a hatalomért való harc soha nem látott zavart okozott a jobbikos politikusoknál.

Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk - minderről Toroczkai László beszélt a Blogstarnak adott interjújában még a múlt héten. Toroczkai arról is beszélt, hogy elege van a kettős mércéből a Jobbikon belül. Úgy tűnik, nem csitul a belháború az ellenzéki pártban.