Orbán Viktor: Méltányosságot várunk a Zsidó Világkongresszustól

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. május 18. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor levélben fordult Ronald S. Lauderhez, a Zsidó Világkongresszus vezetőjéhez annak a Nyílt Társadalom Alapítvány költözése kapcsán tett állásfoglalása miatt. A miniszterelnök közölte, hogy Soros György szervezetei olyan személyeket is bejutattak a migránsok között Európába, akiknek politikai és vallási nézetei érzékelhető mértékben megnövelték a zsidó közösségek veszélyeztetettségét.
Vágólapra másolva!

Mélyen sérti Magyarországot és polgárait Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének az Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány) Budapestről Berlinbe költözéséről tett nyilvános állásfoglalása; az ügyben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök a szervezet vezetőjének.

Orbán: A magyar kormány ezzel a zsidó közösséget is védi

"Csodálkozunk. (...) Az alapítvány elköltözésének Budapesten köztudott és nyilvánvaló oka, hogy Magyarország olyan szabályokat vezetett be, amelyek a transzparenciát kiterjesztik a külföldről finanszírozott szervezetekre is" - olvasható a levélben.

"Tisztelettel felhívom az elnök úr figyelmét, hogy az alapítványt és annak alapítóját személyes felelősség terheli az európai antiszemitizmus növekedéséért is.

Ezzel szemben Magyarország és annak kormánya az európai zsidó közösségeket is védi, amikor megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen bejutását az Európai Unió területére" - szögezi le írásában a miniszterelnök.

Orbán Viktor méltányosságot vár a Zsidó Világkongresszustól Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem várunk köszönetet

"Politikánknak erkölcsi és elvi okai vannak, továbbá a zsidó-keresztény együttélés eszméjét is szolgálják, amelyben mi továbbra is töretlenül hiszünk.

Elvárunk ellenben az óceán másik, biztonságosabb részén élő zsidó vezetőktől több éleslátást és együttérzést, a nyilvánosság elé tárt véleményükben több tényszerűséget, tiszteletet és méltányosságot" - írta levele végén "fogyatkozó reménységgel" Orbán Viktor.

Ronald S. Lauder a német Bild lapban szerdán megjelent nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki az alapítvány Berlinbe költözése miatt.