Öt évtized után is rejtély, ki ölte meg a fiatal szemészeti asszisztenst

Vágólapra másolva!
A híresen szép 23 éves Labancz Annát 48 éve ölték meg Miskolcon. Azóta sem derült ki, hogy ki volt tettes, és a gyilkos fegyvert sem találták meg. Rengeteg férfi udvarolt Annának, orvosok, mérnökök és kamaszok egyaránt, valószínűleg az egyik kikosarazott férfi ölte meg a szemészeti asszisztenst.
Vágólapra másolva!

Labancz Anna Sajópetriben született, ami Miskolctól 17 kilométerre van.

Többen is úgy gondolták, hogy a családján átok ül, mert az apja is rejtélyes körülmények között halt meg.

Anna, miután bekerült a miskolci megyei kórház nővérszállójára, elkezdte élni a huszonévesek felhőtlen életét. Sokat járt táncolni és szórakozni, legtöbbször a Miskolci Műszaki Egyetem klubjaiba ment, ahol frissen végzett mérnökökkel flörtölt. Hogy ezt azért tette, mert az apja a biztos megélhetés miatt egy mérnök férjet akart neki, vagy önszántából, nem lehet tudni.

A nőnek kész rajongótábora volt, híres volt a szépségéről, udvaroltak neki kamaszfiúk és vezető beosztású orvosok is.

Anna kihasználta a szépségét, és élvezte, hogy sok férfinak fájt rá a foga.

Labancz Anna 23 éves volt, amikor 1970. április 19-én hajnalban valaki bekopogott a megyei kórház nővérszállójának földszinti ablakán.

Anna kihajolt, a gyilkos ekkor hatszor megszúrta a nőt, aki még ki tudott menni a szálló előcsarnokába, de már késő volt, az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

Hajnalban a nővérszálló közelében egy házaspár látott egy női ruhába öltözött fura járású férfit, aki épp a szállótól sétált el. Később a belvárosban is látták a férfit, akkor már a női ruhák nélkül rohant valahova.

Azóta sem derült ki, hogy ki volt az a férfi.

Sokan úgy gondolták, hogy a gyilkosság mögött féltékenység vagy szerelmi bánat állhatott. Az akkori műsorok miatt híres lett az ügy, mindenki azt találgatta, vajon ki ölhette meg Labancz Annát.

Gyanúba keveredtek kikosarazott orvosok és mérnökök, dühös férfiak és nők.

A rendőrség mindenkit kihallgatott, akinek volt indítéka megölni Annát.

Solymosi Zoltán volt bűnügyi osztályvezető szerint a gyilkos egy akkor 17 éves, reménytelenül szerelmes kamasz fiú volt, akit később egy másik gyilkosság miatt 20 évre ítélték el.

Miután kiszabadult, egy dél-amerikai országban csempészett kábítószert, amiért szintén börtönbüntetést kapott.

Az ügyet 1990 áprilisában lezárták, de Asperján György író ki akarta deríteni az igazságot. Kikérte a rendőrségi akták másolatait, és majdnem 16 éven keresztül nyomozott a tettes után, egy regényt is írt a gyilkosságról.

A regénynek nemcsak a nyomozati anyag az alapja, hanem Anna levelezése és naplója is, amiben arról írt pár nappal a halála előtt, hogy egy fiatal mérnök zaklatja.

Az író a könyvében a nevén nevezi a mérnököt, ezért a férfi beperelte Asperján Györgyöt, aki felfüggesztett börtönt kapott, valamint 5,5 millió forintos kártérítést kellett kifizetnie.

Asperján György a blogjában azt írja, hogy a rendőrség nem vizsgálta meg eléggé a mérnök alibijét, szerinte többször is hazudott a vallomása közben.

- írta a blogjában, majd hozzátette, hogy az említett nő soha nem feküdt le a mérnökkel.

Vannak, akik Labancz Anna erkölcsi tisztaságát kétségbe vonják, de olyat biztosan nem tett, amiért halált érdemelt volna.