Czeglédy-ügy: újabb három ember előzetesben

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Csongrád Megyei Főügyészség sajtóközleményben tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy újabb három személy előzetes letartóztatását rendelte el a Czeglédy-ügyben.
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban olvasható a Csongrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye:

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy a Dr. Czeglédy Csaba és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben újabb három személy előzetes letartóztatását rendelje el.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztálya előtt folyamatban levő büntetőeljárásban a hétfői

napon négy személy őrizetbe vételét rendelte el a nyomozó hatóság többek között a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán.

Az őrizetbe vételt követően foganatosított gyanúsítottkénti kihallgatások után a Csongrád Megyei Főügyészség a nyomozó hatóság előterjesztésére három személy vonatkozásában indítványozta a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelését. Valamennyien a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak és valamennyien az iskolaszövetkezetek tényleges irányításában is részt vettek, amellyel összefüggésben általános forgalmi adó adónemben, valamint a munkáltatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében mintegy 6.253.000.000.-Ft vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Mindhárom gyanúsított a megalapozott gyanú szerint a 2011. és 2017. év közötti időszakban nyújtott segítséget a bűnszervezet bűncselekményt megvalósító magatartásához.

A főügyészség álláspontja szerint a megalapozott gyanún túlmenően az előzetes letartóztatás különös okai, így az eljárás meghiúsításának a veszélye, valamint a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll, ezért indítványt tett vonatkozásukban az előzetes letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

A hétfői napon

őrizetbe vett negyedik gyanúsított tekintetében a gyanúsítottkénti kihallgatást követően az őrizetbe vételt a főügyészség megszüntette, mivel annak törvényi okai a továbbiakban már nem álltak fenn és indítványt tett vonatkozásában a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére.

Az ügyészi indítványok tárgyában a mai napon fog dönteni a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója.