Nincs vége a kibeszélésnek: Toroczkai nem zárja ki a pártalapítást

Toroczkai László; alulnézet demonstráció fiatal FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS NÉZET SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló
Budapest, 2012. március 15. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítója, tiszteletbeli elnöke (b) és a gárdisták a régi TV székházhoz vonultak, ahol egy magyar és egy árpádsávos zászlót kitűztek, miután Toroczkai László vezetésével petíciót kivántak átadni az IMF hazai képviseletének a korábban a Jégbüfénél tüntetők. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Meglepő módon az RTL Klub kamerái előtt lebegtette be a pártszakadást a radikális vezér, aki hallja az új párt alapítását kérlelő hangokat. Mindezt egy Facebook-bejegyzéssel fejelte meg, aminek minden betűje azt vetíti előre: a radikálisok nem maradnak a Jobbikban. Toroczkai elment a falig, innen nincs vissza út.
Vágólapra másolva!

A pártkongresszus után is forrnak az indulatok a Jobbik háza tájékán. Ismert, a radikálisok alulmaradtak a néppártiakkal szemben, így Vona Gábor preferáltja, Sneider Tamás vezetheti tovább a Jobbikot. Ugyan Toroczkai László gratulált ellenfelének, azonban a veresége napján többször is csalódottságának adott hangot. Két nappal a történtek után Ásotthalom polgármestere ismét megnyilvánult – erősebben, mint bármikor.

Toroczkai: hallom azokat a hangokat, akik egy új párt alapítását várják tőlem

A mai napon új bejegyzéssel jelentkezett Toroczkai, ami kőkemény üzenetet hordoz magában. A poszt legérdekesebb része a szöveg utáni videó: a politikus ugyanis a RTL Klubon keresztül üzent párttársainak és a nyilvánosságnak. Ebből az derült ki, hogy párttagságát „elsősorban attól teszi függővé, hogy a támogatói mit mondanak."

Toroczkai szerint erre elképzelhető, hogy erre szükség lesz, ha nem sikerül a Jobbik megosztottságát felszámolni.

Lesznek olyanok, akik a pártból élnek, és maradnak olyanok, akik a pártért élnek. Ez mindenféleképpen egy rossz irány, hogyha ez történik, akkor nem zárom ki, hogy egy új mozgalom elindításában részt fogok venni.

– fejezte be mondanivalóját sejtelmesen a politikus.

Toroczkai László alulmaradt, viszont nincs kizárva, hogy ő nevet a végén: nem zárja ki, hogy részt vesz egy új párt alapításában Forrás: MTI/Marjai János

Maga a poszt is hasonló hangnemű volt, töménytelen mennyiségű, szókimondó kritika olvasható benne. Nagy csoda lenne ezek után, ha Toroczkaiék maradnának a pártban. Ezek a legfontosabb gondolatok a bejegyzésből:

  • Ha retorzió lesz, vihar lesz: „Ahogy fogalmaztam, számomra most azok a legfontosabbak, akik mellém álltak, velük fogok először beszélni, nem fogom őket magukra hagyni. Bármilyen döntést tőlük teszek függővé. Aki most ebben a helyzetben, hatalmi pózban retorziót emleget, ne feledje: aki szelet vet, vihart arat."
  • Üzenet Jakab Péternek: „A kongresszusi küldöttek 46%-a azt is jelenti, hogy a tagság többsége változást akar. 22 küldöttön múlott, ez nagyon kevés, főleg mivel a küldöttek soraiban olyan emberek is ültek, mint a jól fizetett kommunikációs igazgató, vagy mi a szösz, akinek a mozgalmi élethez semmi köze."
  • Kritika Vona Gábornak: „Az én lelkemet nem lehet elvenni, még a lelkesedésemet sem."
  • A Jobbik már nem az, amit jelentett: „Ez már nem az a bajtársi közösség, amely közel húsz éve elindult, s amely a hullámok hátán, több mozgalom eredményeit magába olvasztva végül parlamenti párttá vált."
  • Lejárató kampány volt ellene, Vona nem határolódott el ettől: „Lejáratás ellenem (mindezt Vona Gábor nevével visszaélve (?) úgy, hogy Vona Gábor egyszer sem határolódott el nyilvánosan ezektől a mocskolódó és rágalmazó Facebook-csoportoktól, internetes oldaltól, miközben az alelnök-jelöltek közül"
  • Egyenlőtlen feltételek a kongresszuson és előtte: „A kongresszusi beszédemet az előzetesen meghatározott 15 percről előző éjjel 12-re rövidítették, úgy hogy előtte Vona Gábor időkeret nélkül kampányolhatott ellenem. Az elnökválasztási folyamat során azt kértem, hogy a 19 megyében és Budapesten mindenhol együtt jelenhessünk meg Sneider Tamással, ugyanolyan időkeretben ismertethessük az eddigi hibákat és a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, hogy a tagság össze tudjon minket mérni. Ezt végül 20 helyszín helyett 8 megyében tették lehetővé.