Jobbikos elnöki bemutatkozás: Sneider Tamás fiai holnap bíróság elé állnak

Sneider Tamás, Jobbik
Konyár, 2013. március 2. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Jobbik új elnökének gyerekeit közösség tagja elleni erőszakkal vádolja az ügyészség. Akár börtönbe is kerülhetnek a Betyárseregben akciózó Sneider fiúk, ugyanis a büntető törvénykönyv 2–8 év szabadságvesztéssel sújtja ennek a bűncselekménytípusnak a minősített esetét.
Vágólapra másolva!

Börtönbe kerülhetnek a Jobbik hétvégén megválasztott elnökének, Sneider Tamásnak a fiai, amennyiben az Egri Járásbíróság a holnap kezdődő perben bizonyítottnak találja a súlyos vádakat. A büntető törvénykönyv ugyanis 2–8 év szabadságvesztéssel rendeli büntetni a közösség tagja elleni erőszak minősített esetét – írja a Magyar Idők.

A lap ismertette, hogy az ügyészség az elsőrendű K. G. I.-t és öt társát többrendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.

A Jobbik elnökének fiai, Márk másod-, Erik harmadrendű vádlott. Az ügyészség a hatodrendű vádlott kivételével valamennyiükre letöltendő szabadságvesztést kért. Így a Sneider fiúk akár börtönbüntetést is kaphatnak.

Sneider Tamás, a Jobbik vadiúj elnökének (jobbra) fiai bíróság elé állnak kedden Forrás: Facebook

A vád szerint a Sneider fiúk romákat terrorizálhattak

A vádirat szerint Sneider Márk és Sneider Erik is a Betyársereg tagja volt a cselekmény elkövetésének időpontjában. Az egyik internetes hírportálon 2015. január 21-én megjelent, hogy a Heves megyei Szúcson az egyik család tagjai lopják a fát, és rabszolgaként tartják a munkásaikat.

A cikkben konkrétan meg nem nevezett személyeket a környéken lakók egyértelműen a roma kisebbséghez tartozó egyik családdal azonosították.

Az elsőrendű vádlott erre fogta magát, és kibérelte az érintett személy és családja által lakott ingatlanhoz közeli házat, ahol aztán többször megjelent a többi vádlott is.

A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő fiatalok 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen voltak, és az általuk használt autókból a család házát és őket, magukat is többször, a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, valamint szidták, próbálták rávenni őket, hogy a településről költözzenek el.

Előfordult, hogy a kerítésen át bemásztak a családi ház udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették, becsmérelték a lakókat.

Egy alkalommal Sneider Márk és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyereket a helyi buszmegállótól az otthonukig követték, folyamatosan videózták őket, ami a gyerekekben félelmet keltett.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában gyerekeikkel együtt elköltöztek a településről.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sneider Tamás a nyomozás során azt nyilatkozta, hogy büszke fiaira és arra, hogy a Betyársereg tagjai voltak.

Sneider Tamást amúgy szombaton a Jobbik pártkongresszusa elnöké választotta.