Novák Előd: Nem fogunk szennyest teregetni

Novák Előd Attila alelnök beszél FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré MOZOG politikus szavazás SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Ózd, 2014. november 9. Novák Előd, a Jobbik alelnöke eligazítást tart a párt választási megfigyelőinek Ózdon a megismételt önkormányzati választás napján, 2014. november 9-én. A városban az október 12-i polgármester-választást azért kell megismételni, mert az eredményt a Debreceni Ítélőtábla megsemmisítette. Akkor a legtöbb voksot a jobbikos Janiczak Dávid kapta, 66-tal többet, mint Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Nem fogunk szennyest teregetni! - írta közösségi oldalán a jobbikos politikus. Pedig ő volt az, aki a Jobbik elnökválasztási kampányában csak szennyest teregetett. Meghunyászkodás lenne? Feltehetően hiábavaló a "gesztus", hiszen egy jobb szándékú bélyeggyűjtő klubból a feléért kizárták volna Novák Elődöt, nemhogy egy politikai pártból, aminek ráadásul Vona Gábornak hívták 12 éven keresztül az elnökét. Nemcsak ő beszélt ki, hanem például Volner János is, aki szintén exkluzív elnökségi történeteket osztott meg a közvéleménnyel. Kérdés, hogy vele mi lesz.
Vágólapra másolva!

Szombaton hosszú hetek találgatása után kiderült, hogy Sneider Tamás veszi át a stafétabotot Vona Gábortól, így a Jobbikban marad a néppárti vonal, azaz folytatódik a balratolódás politikája. Hosszabb elemzésünkben írtunk róla, hogy nem biztos, hogy ez volt a legszerencsésebb döntés. Feltehetően hasonlóan gondolhatja ezt Novák Előd is, aki a kongresszusi döntést követően ismét egy bejegyzéssel jelentkezett közösségi oldalán. Szépen levezeti, miért szenvedett vereséget a Toroczkai-Dúró páros, az indoklás a következő: szerinte sok alapszervezet megszűnt „a csalódások miatt", akik ha itt lettek volna és szavaztak volna, akkor nem a Vona által támogatott Sneider nyer. Igazából nem is a poszt maga az érdekes, hanem az alatta lévő egyik hozzászólás a magát radikálisnak tartó politikustól. Egy kommentelő azt szerette volna megtudni, ki szervezte ezt a karaktergyilkos kampányt. Többen arra biztatták Novákot, árulja el, kiről, kikről van szó, amire meglepő módon a következőképpen reagált:
Nem fogunk szennyest teregetni.

Forrás: Facebook

Normális esetben semmi probléma nem lenne egy ilyen politikusi megnyilvánulással, azonban figyelembe véve, hogy Novák Elődről van szó, több mint különös. Ugyanis a magát radikálisnak tartó jobbikos az elnökválasztási kampányban gyakorlatilag non-stop szennyest teregetett. Több párttársa is szóvá tette ezt neki, többek között a Jobbik új elnöke, Sneider Tamás is üzent neki a Pesti Srácok kongresszusról készült videójában, kibeszéléssel megvádolva. A szennyest nem teregető Novák a kongresszus előtt annyira nem teregette ki a szennyest, hogy a következőket írta – a teljesség igénye nélkül:

  • Vona lemondása színjáték: A Vona Gábor által ígért lemondás is színjátékká vált csupán, hiszen a következő hónapban lejárna amúgy is az egész elnökség mandátuma, így az igazi lemondás egy legalább időszakos visszavonulás volna csak. (2018. április 9.)
  • Szerencsére nem volt hír belőle: Keresztállítási misszió helyett már hanukázós üdvözletek, illetve legutóbb - szerencsére nem volt hír belőle a kampányban - már a Hit Gyülekezete is kapott Vona Gábor és Mirkóczki Ádám jókívánságaiból, holott épp ő nevezte korábban cionista bizniszszektának őket az Országgyűlésben többször is. (2018. április 9.)
  • Sneider alkalmatlansága: Bár több személyt is el tudnék képzelni a Jobbik élén, akik integrálni tudják a megosztott tagságot, Tamás nem tartozik közéjük. Pedig most az a legfontosabb, hogy egyben tartsuk a pártot. (2018. április 12.)
  • A párt belső kommunikációjának hiánya: A Hír Tv-ből kellett megtudják a Jobbik tagjai (sőt középvezetői is), hogy társelnöki rendszert javasol Vona Gábor elnöksége (ezt Z. Kárpát Dániel hirdette ki a reggeli adásban), most pedig a Népszaván keresztül üzente meg Sneider Tamás, hogy pl. kit szeretnének frakcióvezetőnek. (2018. április 17.)
  • Lejárató kampány indult el a Jobbikban: Suttogó propagandával azt az olcsó hazugságot is terjesztik az egyre esélyesebb Toroczkai Lászlóról, hogy a Fidesz ügynöke. (2018. április 26.)
  • A Jobbik sosem javasolta a kerítést: Történelemhamisításhoz nem szeretnék asszisztálni, ezért most, a választások után úgy korrekt, ha tisztázok valamit, önkritikával is élve: még a részvételemmel működő Jobbik-elnökségben valóban felmerült a határkerítés ötlete 2015 júniusában, de a vezetőség elvetette, így a Jobbik sosem javasolta azt, amit a Fidesz-kormány egy-két hónapra rá megcsinált. (2018. április 29.)
  • A párt belső kommunikációjának hiánya: Mégis jó volt ma kimenni családostul oda, ahol másfél évtizede most először nincs Jobbik-majális, ráadásul erről a szomorú vezetőségi döntésről is a Magyar Időkből kellett értesüljünk még mi, párttagok is. (2018. április 30.)
  • Lejárató kampány a radikálisok ellen: Visszaléptem az alelnökjelöltségtől, miután ismét durva módszereket folytatva kampányolnak ellenünk a Jobbikon belüli riválisok, és nem szeretném, ha ezek a hazug vádak gyengítenék a Toroczkai-Dúró vezetőpáros megválasztását.
  • A pártközpont lejáratta feleségét, Dúró Dórát: A pártközpont telefonos „tájékoztatásaival" ellentétben Dóri nem az én „emberem", nem én irányítom őt, hanem autonóm lényként a maga útját járja. (2018. május 12.)
Novák Előd az elnökválasztási kampány alatt folyamatosan kibeszélt, a vesztes kongresszus után nem teregetné ki a szennyest. Meghunyászkodott volna a magát radikálisnak tartó politikus? Forrás: MTI/Vajda János

Nem nehéz belátni, hogy egy jobb szándékú bélyeggyűjtő klubból a feléért kizárták volna Novák Elődöt, nemhogy egy politikai pártból, aminek ráadásul Vona Gábornak hívták 12 éven keresztül az elnökét.

Ismert, ő nem annyira a finom módszereiről híres, ha hatalmi érdekeiről van szó. Nagy kérdés, hogy Novák részéről a fenti mondat egyfajta meghunyászkodást vagy előremenekülést jelent. Az borítékolható, hogy dacára Novák „békülési szándékának", következménye lesz az ügynek. Ha mégsem, a Vona-féle néppárti vonal megkegyelmez neki, az újabb érdekes kérdéseket vet fel.

Mások is látványosan kibeszéltek a Jobbikban

Nemcsak a magát radikálisnak tartó politikus teljesített jól a párt belső ügyeinek nyilvánossággal való megbeszélésében, hanem Volner János frissen megválasztott alelnök is. A magát előszeretettel fényező politikus is exkluzív elnökségi történeteket osztott meg a közvéleménnyel. A kongresszus előtt a következőket írta Facebookján:

Azóta persze tudjuk, hogy Volner hazudott. A Jobbik nem akart kerítést építeni a határra, ezt egyébként éppen Novák Előd és Toroczkai László írta meg a közösségi oldalakon.

A soha ki nem beszélő Volner János esete sokkal nehezebb, hiszen ő a legnépszerűbb politikus a párton belül, ezzel többször is kérkedett. Ezt támasztja alá, hogy az alelnökök versenyében a legtöbb támogató voksot kapta, akárcsak legutóbb, 2016-ban.

Mivel a Jobbiknak vélhetően nagyobb szüksége van Volnerra, mint neki a Jobbikra, a pártfegyelem súlyos megszegése ellenére vélhetően nem zárják ki a pártból.

A néppárti szárnynál is hódoltak a szivárogtatás műfajának. Maga Sneider Tamás, a Jobbik vadiúj elnöke a párt belső dolgait osztotta meg a balliberális sajtóval, ezzel komoly fegyvert adva a radikálisok kezébe a kongresszus előtt, akik többször felhánytorgatták ezt. Mivel az egykori szkinhed nyert, vélhetően az ő ügye a süllyesztőbe fog kerülni.