Három budapesti centrumkórház fejlesztésére írnak ki pályázatot

Hálapénz, nőgyógyászok, szülészek akik pénzt fogadtak el a honvédkórházban
A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ épülete Budapesten.
Vágólapra másolva!
Három budapesti centrumkórház fejlesztésére írnak ki pályázatot. Több kórházat is összevonnak, kórtermeket építenek, de a technológiát is modernizálják.
Vágólapra másolva!

Fontos fejlesztések jönnek a magyar egészségügyben. Felépül egy dél-budai új centrumkórház, míg más intézményeket összevonnak.

Cserháti Péter az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, hogy

  • a Honvédkórház és a Podmaniczky utcai telephely összeköltöztetésével 1200,
  • a Haller utcai kardiológiai intézet és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet összeköltöztetésével pedig 1400 ágyas intézmény jön létre.

Mindkét projekt nagy építkezést igényel.

A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ épülete Budapesten Forrás: MTI/Lakatos Péter

Azt is elmondta, hogy a dél-budai centrumkórház építésének része az infrastruktúra és a közlekedési kapcsolatok kialakítása.

Az új épület az oktatás és kutatás területén is hasonlíthat a nyugati kórházakhoz,

az egészségügyi dolgozóknak pedig emiatt vonzó lehet.

A társkórházakat is fejlesztik, amelyekre az elmúlt években nem volt pénz. A projekt során többek között

a kórtermeket és az orvostechnológiát fejlesztik, valamint 2500 számítógéppel és 1500 nyomtatóval, multifunkcionális eszközzel és tablettel is bővülnek az intézmények.

A tervpályázatot kormányrendelet szabályozza, nyár végére várhatóan már beérkeznek az első koncepciók. Körülbelül másfél év, mire a végleges tervek elkészülnek, mert a pályázati nyertes kihirdetése után még ki kell adni egy újabb megbízást a végleges kiviteli tervek elkészítésére, valamint a kormány jóváhagyását is meg kell várni.