Megújult a német nemzetiségi múzeum Budaörsön

SOLTÉSZ Miklós
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára beszédet mond a megújult a német nemzetiségi múzeum avatásán Budaörsön 1018. május 12-én.
Vágólapra másolva!
Kilencvenmillió forintos kormányzati támogatással megújult a német nemzetiségi múzeum Budaörsön. A felújított épületet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára adta át.
Vágólapra másolva!

A politikus megnyitójában arról beszélt, hogy Budaörsre kétszázkilencven éve érkeztek meg azok a németek, akik a török hódoltság után újjáépítették az országot. Gazdálkodásukkal, mesterségeikkel, kultúrájukkal nem csak erősítették, hanem meg is őrizték az országot - mondta Soltész Miklós.

- fűzte hozzá az államtitkár. Megnyitó beszédében kitért arra is, hogy hagyományaikban mindig is ragaszkodtak őseikhez, de emellett új hazájukhoz is hűségesek maradtak. Ezt a múltat, amit a budaörsi és a környékbeli németek megéltek, öleli fel a felújított Jakob Bleyer Heimatmuseum.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára beszédet mond a megújult a német nemzetiségi múzeum avatásán Budaörsön 1018. május 12-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Soltész Miklós szerint sajnos sokan vannak Európában, akik múzeumban szeretnének látni minket magyarokat, németeket, kultúránkkal, nyelvünkkel, keresztény hitünkkel együtt.

Az államtitkár hozzátette, hogy Európát úgy kell megőrizni, ahogy most megéljük, sok-sok nemzetiség, kultúra és nyelv együttélésével.

Soltész Miklós továbbá elmondta, hogy

a nemzetiségek támogatása az elmúlt nyolc év alatt a háromszorosára nőtt és ennek keretében nyújtott támogatást a kormány többek közt a most átadásra kerülő budaörsi múzeum felújítására is, valamint 30 millió forinttal támogatta a magyarországi németek elűzetése emlékművének kialakításának elindítását.