Áder János: Több területen működhet együtt Magyarország Kolumbiával

SANTOS, Juan Manuel; ÁDER János
Budapest, 2018. május 11. Áder János köztársasági elnök (j) és Juan Manuel Santos kolumbiai államfő a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatójukon 2018. május 11-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország elsősorban víz-, agrár- és erdőgazdálkodási területen működhet együtt Kolumbiával - mondta Áder János köztársasági elnök, miután a Sándor-palotában tárgyalást folytatott a Nobel-békedíjas kolumbiai elnökkel, Juan Manuel Santossal.
Vágólapra másolva!

A magyar államfő szerint kulturális és oktatási területen is bővülhet az együttműködés, például azzal, hogy

jövőre kétszer annyi kolumbiai fiatal tanulhat majd magyar egyetemeken.

Áder János köztársasági elnök és Juan Manuel Santos kolumbiai államfő a Sándor-palotában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Áder gratulált Juan Manuel Santosnak a sikeres békefolyamathoz, az ezért kapott Nobel-békedíjhoz,

az eredményes kábítószer-ellenes küzdelemhez, valamint ahhoz, hogy kijutottak a futball-világbajnokságra.

A magyar államfő

történelmi pillanatnak nevezte, hogy most először - Juan Manuel Santos személyében - kolumbiai elnök látogatott el Magyarországra.

Az erdőgazdálkodási együttműködésről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárháborúban hatalmas erdőterületek pusztultak el, és részben ezért is újratelepítésre van szükség.

A kolumbiai erdők a Föld tüdejének a részei, ezért nem csak az ott élők, hanem a magyarok, az európaiak érdeke is hogy ezeket a területeket megóvják

- tette hozzá.

Közölte azt is, hogy Kolumbia a leginkább kitett Dél-Amerikában a klímaváltozás hatásainak. Az elmúlt években átélte a sok, a kevés és a szennyezett víz drámáját, áradásokat, aszályokat és azt, hogy több millió hordónyi olaj ömlött a természetes vizekbe.

Áder János a kulturális együttműködés bővítésének a lehetőségéről szólva megjegyezte:

Juan Manuel Santos megköszönte, hogy

Magyarország, részben az Európai Unión keresztül, jelen volt a kolumbiai békefolyamatban.

Köszönetet mondott azért is, mert hazánk támogatást nyújtott ahhoz, hogy Kolumbiát felvegyék a fejlett gazdaságokat tömörítő OECD-államok közé.

Szerinte a vízgazdálkodás olyan terület, amelyet a két ország kölcsönös haszonnal aknázhat ki. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében mindenki arra kényszerül, hogy jobban vigyázzon a vizeire, szigorúbb védje vizeit.

Az együttműködés legjobb módjának mondta, hogy diákokat küldjenek Magyarországra a vízgazdálkodási tapasztalatok átvételére,

továbbá, hogy Kolumbiai is fogadjon magyar diákokat például a mezőgazdasági kutatóintézetükbe.

A latin-amerikai ország államfője arra is kitért, hogy egy fiatalokból álló úszócsapat érkezik majd Magyarországra, amelynek a tagjai között ott vannak a volt gerillák és az áldozatok gyermekei is.

Emlékeztetett rá, hogy a két ország közötti kapcsolatépítés során már nagykövetségeket nyitottak, és a külügyminiszterek is találkoztak.

- tette hozzá.

Az együttműködés regionális szinten is folytatódhatna.

Ez azt jelenti, hogy

a Csendes-óceáni Szövetségnek - tehát Chilének, Perunak, Mexikónak és Kolumbiának - a visegrádi négyek lehetnének a partnerei.

Közölte, a tárgyaláson szó esett arról, hogy a kolumbiai erdők újratelepítése összefügg a békefolyamattal, mert a polgárháború hatalmas pusztítást okozott, így nem csak ellenségeikkel, hanem a természettel is békét kell kötniük.

Az erdőtelepítésekkel kapcsolatban jelezte:

Juan Manuel Santos, akit a budai Várban, a Szent György téren katonai tiszteletadással fogadtak,

csodálatát fejezte ki a magyar főváros szépsége iránt,

és azt hangoztatta: