Vágólapra másolva!
Tegnap beszámoltunk róla, hogy rendőrök menekítettek ki három református egyházvezetőt az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a Parlament elől, akiket a feldühödött kormányellenes tüntetők megtámadtak, és válogatott trágárságokkal illettek. Tegnap este a Református Egyház zsinati tanácsosa volt az M1 vendége, és elmondta a véleményét a történtekről: megengedhetetlen, példa nélküli, nem szabad teret engedni ennek.
Vágólapra másolva!

Tegnap megírtuk, hogy rendőrök menekítettek ki három református egyházvezetőt az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a Parlament elől, miután a feldühödött kormányellenes tüntetők józan ésszel felfoghatatlan módon megtámadta őket. A Magyarországi Református Egyház honlapján megjelent hír szerint

a kormányellenes demonstrálók egész egyszerűen leköpték a református püspököt és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét.

Miközben azt ordibálták, hogy „nem vagytok magyarok, szégyelljétek magatokat, mocskos hazaárulók, gyilkosok!" A történtek országos felháborodást váltottak ki.

Példa nélküli volt a kormányellenes tüntetők viselkedése

A megdöbbentő atrocitás egyik szereplője Gér András, a Református Egyház zsinati tanácsosa volt, aki tegnap este a közszolgálati televízióban elmondta, hogy a történelmi egyházak más képviselőivel együtt a választott képviselők fogadalomtételén vettek részt a Parlamentben, az Országgyűlés vendégeiként.

– mondta az egyházi méltóság.

A Református Egyház zsinati tanácsosa példa nélkülinek nevezte az eseményeket. Hozzátette, hogy

Leszögezte, hogy ennek nem szabad teret engedni Magyarországon, rossz irányba vezet, ha legitimációja lesz az ilyen atrocitásoknak. Gér András szerint „nem elfogadható, hogy akár politikust, akár egyházi vezetőt, akár bárki mást ilyen ocsmány gyalázás érjen."

A megbocsátás kultúrájának el kell terjednie Magyarországon

Kitért Huszár Pálra, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökére, egyetemi tanárra és műfordítóra is, akivel nyolcvan év alatt még soha nem fordult elő, hogy készenléti rendőrök menekítsék ki egy épületből.

Gér ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a megbocsátás kultúrájának el kell terjednie Magyarországon, ezért nem tesznek jogi lépéseket a történtekkel kapcsolatban.

Hozzátette azonban, ez a fajta viselkedés elfogadhatatlan, és nem része a magyarországi gondolkodásmódnak. Szerinte mindig lesz egy hangos kisebbség, amely nem a bevett normák szerint fog viselkedni, azonban a többséget arra kell rávezetni, hogy példát mutassanak nekik, és intsék őket arra, hogy elfogadhatatlan, amit tettek.

Gér András hangsúlyozta: „megdöbbentő számunkra, hogy egy köztiszteletben álló személlyel, egy idős emberrel szemben mit meg nem engednek maguknak az agresszorok". A Református Egyház zsinati tanácsosa szerint a tüntetők megtévesztett emberek voltak, a „felheccelt tömeg" nem tudta, hogy mit tesz.

Köszönet a rendőrségnek

Gér András arról is beszélt a közszolgálati televízióban, hogy a rendőrök profin és higgadtan viselkedtek, a Református Egyház zsinati tanácsosa köszönettel illette a rendőrség munkatársait.

– mondta Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke