Mélypont: a kormányellenes tüntetők egyházi vezetőket köpdöstek le

Budapest, vihar, jégeső, tüntetés, Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Rendőrök menekítettek ki három református egyházvezetőt az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a Parlament elől – jelent meg a hír a Magyarországi Református Egyház honlapján. A kormányellenes tüntetők megtámadták, és leköpték a református püspököt és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét. Nehéz erre mit mondani.
Vágólapra másolva!

A 888.hu szúrta ki a Magyarországi Református Egyház honlapján kedd este megjelenő hírt, miszerint

élő rendőrkordon vette körbe Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát, hogy ép bőrrel hagyhassák el az Országház épületét.

A történtek előzménye az volt, hogy református egyházi vezetők meghívott vendégként vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén május 8-án délelőtt. Amikor megérkeztek, még csendes volt minden, azonban amikor hazaindultak volna, a feldühödött tüntetők váratlanul megakadályozták, hogy békében távozzanak. Artikulátlanul ordibálni kezdték nekik, hogy

A kormányellenes tüntetők egyházi vezetőket támadtak meg, és köptek le Forrás: Origo

Mindhárman teljességgel ledöbbentek a történteken, megviselték a történtek. Az egyház honlapján először a 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pál beszélt a tegnap kora esti megrázkódtató eseményekről:

A Zsinat világi elnöke hozzátette, hogy mellette volt Szenn Péter püspök úr és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtak mind a hárman, és vigyáztak rá, nehogy fellökjék őket a „demokraták".
Huszár Pál is elmesélte élményeit. Kiemelte, hogy nem szeretne semmi rosszat mondani a tüntetőkről, de az volt az érzése, mintha a demonstrálók arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Hozzátette, hogy sajnálja a történteket, hiszen bent az Országházban ünnepi pillanatoknak voltak a tanúi, de a kint ordítozó tüntetők hamar visszarántották őket a hétköznapokba. Huszár méltatlannak érezte a helyzetet.

Az ellenzéki tüntetők támadásáról Gér Andrást is megkérdezték, aki arról számolt be, hogy a demonstrálók pocskondiázták, lökdösték, és többször is leköpték őket.

– tette hozzá a zsinati tanácsos. Végül mindhárman sértetlenül megúszták a támadást, de maradandó élmény lesz számukra, az egészen biztos.