Az ellenzékiek büszkén veszik át mandátumukat, hiába kértek mást a tüntetők

Vágólapra másolva!
Április 8-a óta folyamatosan azzal nyaggatják az ellenzéki politikusokat a kormányellenes tüntetők, hogy adják vissza a mandátumaikat. Az örökösen a népre hivatkozó ellenzéki képviselők fittyet hánytak a kérésre, és büszkén hirdetik közösségi oldalaikon, hogy ismét négy évig a parlamentben politizálhatnak. Nehéz persze azt mondani, hogy nincs igazuk. Nézegessen velünk a mandátumukat büszkén átvevő ellenzéki honatyákról képeket! Ragyog tőlük a Facebook! Egyre komikusabb a szakadék ellenzéki képviselők és a vereségbe beletörődni képtelen, a Soros György által hergelt tüntetgetők között. Nyilván elég sok ellenzéki képviselőnek kínos lenne Erzsi macska gazdájának a csettintésére ugrálni. Közben Hadházy Ákos igyekszik meglovagolni az ellenzéki tömeghangulatot, és bojkottálta a parlament mai alakuló ülését, igaz később be fog ülni a törvényhozásba. Kár, hogy korábban azt ígérte, nem lesz képviselő, ha a választások után a képviselői helyek több mint ötven százalékát megszerzi a Fidesz. Hadházy ismét szerepet játszik, magyarul hazudik - saját népszerűségének növelése érdekében. Hogy nem fog sikerrel járni, az elég biztos.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék számára kudarcosan végződő április 8-a után eljött a nagy megmondó emberek ideje, akik magukra messiásként tekintve megmondták, mit rontottak el a kormányellenes erők, és mit kell tenniük a jövőben. A kéretlen tanácsadók közül ki más emelkedett volna ki, mint az a Gulyás Márton, aki éppen tegnap ismerte be, hogy az elmúlt nyolc évi tevékenysége totális kudarc volt. A majdnem színházi rendező-politikai aktivista volt az első, aki kimondta az ellenzéki szimpatizánsok körében hódító őrületet, miszerint az ellenzéki politikusok adják vissza a mandátumukat. Mindezt azért, mert az aktivista nem látja értelmét annak, hogy a jelenlegi helyzetben beüljenek az Országgyűlésbe. A Soros-fizette Gulyás mondanivalójának szellemisége később átragadt a kormányellenes tüntetőkre, akik mindkét tüntetésen hangot adtak ennek, és arra kérték az ellenzéki politikusokat, hogy ne vegyék át a mandátumukat. A legutóbbi összejövetelen Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere már egyenesen új ellenzékről beszélt. Óriási volt a felháborodás, amikor két hete az LMP tárgyalni hívta az ellenzéki pártokat a jövőbeni együttműködésről, a Facebookon szabályszerűen elszabadultak az indulatok. Szél Bernadett bejegyzése alá tömegével érkeztek az olyan hozzászólások, amelyben új ellenzéket követeltek, és arra kérték a politikusokat, adják vissza a mandátumukat. Jól érezhetően erőteljes nyomás érkezik a választáson leszereplő pártok politikusaira (az egykori?) szimpatizánsok felől, ez megfigyelhető a különböző internetes fórumok beszélgetéseiben is. Mit tesznek az örökösen a népre hivatkozó ellenzéki politikusok ebben a szorongatott helyzetben?

Fittyet hányva az egész problémára, soha nem látott intenzitással a létező összes fórumon gőzerővel hirdetik, hogy ők bizony átvették mandátumukat.

Erősen kérdéses, hogy mit fog szólni ehhez a kormányellenes értelmében vett utca embere. Nézegessen büszke ellenzéki politikusukat mandátumátvétel közben!

Itt van az LMP-frakció nagyobbik fele, természetesen a magyar emberek szolgálatában mutogatják azt, amit a kormányellenes tüntetők a legkevésbé sem szeretnének látni:

Az egykori szkinhed és a Jobbik elnökségére törő Sneider Tamás sem mondott le a parlamenti mandátumáról. Sőt, mintha egy kicsit meg is magyarázta volna a dolgot:

Az MSZP és a Párbeszéd sem akart kimaradni a buliból, hiába kértek mást a híveik. Csont nélkül esküt tettek "a Magyar Köztársaság alapkövénél". Íme:

A jobbikos parlamenti újonc Steinmetz Ádám egyenesen úgy fogalmaz, hogy "a bizalmon és a szimpátián alapuló megbízást a NÉPtől kaptam, ezért volt csodálatos ünnep számomra." Mintha az olimpiai bajnok vízilabdázó nem igazán hallotta volna meg a nép hangját, hozzátette, hogy a nemzetért fog tenni.

Simicska Lajos legnagyobb támogatója, Simicska Ádám legfőbb kommenthaverja, Varga-Damm Andrea is posztolt egy izmosat két Veszprém megyei képviselő barátjával, Kepli Lajossal és Rig Lajossal. Varga-Damm nagyon boldog, hogy parlamenti képviselő lett:

Nincs túl sok értelme a mandátumfelvétellel kapcsolatos ellenzéki vitának, Hadházy Ákos szerepet játszik

Ahogy látható, az április 8-i választást követően erőteljesen meghatározta az ellenzéki diskurzust a téma: politikusaiknak fel kell-e venniük a parlamenti mandátumukat, vagy nem. Az elmúlt napokban több ellenzéki politikus arról beszélt, hogy nem veszi át a mandátumát, vagy éppen nem vesz részt az alakuló ülésen. Ennek ékes példája Hadházy Ákos LMP-s képviselő, aki úgy fogalmazott, hogy nagy valószínűséggel ha fel is veszi a mandátumot, nem 8-án fogja azt megtenni. Magabiztosan hozzátette, hogy szerinte minden ellenzéki képviselőnek hozzá hasonlóan kellene tiltakoznia. A pártjában elnökségi engedély nélkül, más balliberális pártokkal való egyezkedés miatt fegyelmi eljárás alá vont és verekedésbe keveredett politikus feltehetően csak az időt húzza, és szokása szerint saját imidzsét építi. Tegnap egy hosszabb cikkben megírtuk, hogy általában véve nincs túl sok értelme a mandátumfelvételről szóló ellenzéki "vitának". Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője az Origónak azt mondta, hogy ha egy megválasztott képviselő nem megy el az ülésre, attól még (egy ideig) nem veszíti el a mandátumát, mert egy éven belül esküt tehet, így pedig hivatalos lesz a képviselősége.

Ebből pedig az következik, hogy néhány ellenzéki képviselő, köztük Hadházy Ákos teljesen értelmetlen és üres gesztusa, hogy nem veszik át azonnal mandátumukat.

Hiszen előbb-utóbb úgyis megteszik ezt, mert addig a törvény értelmében fizetést sem kapnak, ráadásul egy idő után a mandátumukat is elvesztik. Ezt pedig egészen biztosan nem akarják.

Legfőbbképpen Hadházy Ákosra igaz ez, aki látványosan két kézzel kapaszkodik a parlamenti székébe: korábban megígérte, hogy nem ül be a parlamentbe, ha a választások után a képviselői helyek több mint ötven százalékát megszerzi a Fidesz.

Nem így lett, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség a parlamenti helyek több mint kétharmadát szerezte meg. Ennyit Hadházy szavahihetőségéről. Az LMP-s politikus korábbi ígérete ellenére ott lesz az új parlamentben. Csak most igyekszik meglovagolni az új ellenzéket és a parlamenti mandátumok visszaadását követelő, csalódott kormányellenes tüntetők által kialakított politikai hangulatot.