Hepatitisszel fertőzte meg a betegeket egy ápolónő

Vágólapra másolva!
A 31 éves Cora Weberget azzal vádolják, hogy a Jó Szamaritánus Kórházból ellopott kábítószeres injekciós tűket, és azokkal fertőzte meg a betegeit hepatitis C-vel az Egyesült Államokbeli Puyallup városában. A nő nyaralni indult, és már éppen átlépte volna a határt, amikor a rendőrök elfogták. 
Vágólapra másolva!

A kórház vezetője azt mondja, hogy két olyan beteget találtak, akiket 2017 decemberében az ápolónő kezelt, és akkor fertőződtek meg a vírussal. Ezért a kórház arra ösztönözte az embereket, hogy 2017 augusztusa és 2018 márciusa közötti időszakban vizsgáltassák meg magukat.

- nyilatkozta a MultiCare Egészségügyi Központ egy biztonsági figyelmeztető üzenetben a múlt héten.

A kórház szerint a hepatitis C hatással van a májra, ha a vírus bekerül az ember szervezetébe - általában egy fertőzött személy vére által.

Ez leginkább az injekciós tűk megosztása miatt fordulhat elő.



- mondja a kórház.

A rendőrség szerint az ápolónő szándékosan fertőzte meg vérével, és így a hepatitis C-vel a gyógyszereket. A dolgozók azonban korábban azt mondták, hogy Weberg "meglepődött", amikor megtudta, hogy a vírust már márciusban tesztelték.

A nő ügyvédje, Bryan Hershman azt mondja, hogy nincs összefüggés a járvány és a nővér között.

"Csak bűnbaknak kell nekik"

- mondta a kórház KCPQ-TV-jének, és azt is hozzátette:

"Tudják, hogy polgári per előtt állnak, és bűnbakot kell találniuk. Jobb egy jó embert találni, mint valakit, akinek van némi kábítószer-problémája, ugye?"

A Tacoma-Pierce Megyei Egészségügyi Minisztérium viszont kapcsolatot talált a vírus és a két beteg között. De az egészségügyi vizsgálók sem tudtak minden kétséget kizáróan genetikai kapcsolatot találni Weberg és a betegek között.

A nőt múlt héten, a kanadai határon tartóztatták le, amikor nyaralni indult Guamba a barátjával.

Ryan Portman rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta a Seattle-i KCPQ televíziónak, hogy szerettek volna még több bizonyítékot találni a nő ellen, mielőtt letartóztatják, de szorította őket az idő, hiszen a nő el akarta hagyni az országot.

Egy ismeretlen férfi bepereli a MultiCare Egészségközpontot, miután megfertőződött hepatitis C-vel, amikor vesekővel kezelték a klinikán, decemberben - írja a The News Tribune.

A férfi állítja, hogy most "súlyos mentális és érzelmi szenvedésekkel kell együtt élnie".

A kórház azt ígérte, hogy ingyenes kezelést nyújt azoknak, akik kórházi ellátásuk alatt fertőződtek meg.