Az új Országgyűlés megalakulásakor cirkuszra készül az ellenzék

Fizethettek a tüntetésen való részvételért
Vágólapra másolva!
Egy hónap telt el az április 8-ai választás óta, azonban az ellenzék továbbra sem tudja feldolgozni a végeredményt. Holnap alakul meg az új Országgyűlés, és az ellenzék, illetve szimpatizánsaik részéről minden eddiginél hevesebb reakciók érkeztek, sokan az erőszaktól sem riadnának vissza. Nem véltetlen, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ellenőrzése alá vonja a Kossuth teret és környékét.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért nyertes perén felbátorodva a magukat „civilnek" nevező szervezetek blokáddal akarják megakadályozni a képviselőket abban, hogy részt vehessenek az alakuló ülésen – írja a Magyar Idők. A lap hozzátette, hogy

egyesek a közösségi oldalakon erőszakot helyeztek kilátásba, és a legnagyobb ellenzéki párt is kordont bontana. Az új Országgyűlés megalakulásának idejére a TEK nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ellenőrzése alá vonja a Kossuth teret és környékét.

A terrorelhárítók – a Bajcsy-Zsilinszky út irányába több utca mélységben – zárnak le területeket azzal az indoklással, hogy ott védett személyek fognak tartózkodni. A TEK reakciója nem véletlen, mivel az elmúlt napokban szerveződő demonstrációk Facebook-oldalain megszaporodtak az erőszakra, rendbontásra felhívó bejegyzések. – írja a Magyar Idők. Ezeken a felületeken számos olyan komment olvasható, amelyek arról szólnak, hogy meg kell akadályozni a képviselőket a Parlamentbe jutásban vagy fel kell gyújtani az Országház épületét, illetve körbe kell fogni Orbán Viktor miniszterelnök lakhelyét.

A Kossuth tér lezárásával kapcsolatos előzményeket is ismertette a lap:

  • Először az Országgyűlési Őrség rendelte el az egész Kossuth tér lezárását. A Jogállamot! elnevezésű, közösségi oldalakon szerveződő csoport azonban bejelentette, hogy már előző este élőlánccal veszik körbe a Parlamentet. Amikor ez kiderült, az őrség kiterjesztette a kordonállítás időbeli hatályát hétfő estére.
  • Közben a rendőrség elutasította az élőláncra benyújtott engedélykérelmet, arra hivatkozva, hogy annak megtartása a népképviseleti szerv zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné. Ezt a döntést támadta meg bíróságon a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), ahol pedig a tüntetők javára döntöttek.
  • Az Országgyűlési Őrség gyorsan reagált, még május 2-án hozták nyilvánosságra honlapjukon az újabb határozatukat, miszerint fenntartják a korábban elrendelt – a teljes Kossuth térre vonatkozó – területzárat, méghozzá a szükséges ideig, akár legkésőbb június 30-ig.
A kormányellenes tüntetők balhéznának az új Országgyűlés megalakulásakor. A Terrorelhárítási Központ nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ellenőrzése alá vonja a Kossuth teret és környékét Forrás: Bakos Zoltán

Rendzavarásra készül az ellenzék, nem tudják elfogadni a választási vereséget

Az új Országgyűlés keddi megalakulását megelőző időpontokra, illetve annak idejére a következő erőszakos megmozdulásokat jelentették be a különböző kormányellenes szervezetek:

  • A TASZ nyertes keresetén felbátorodva egy Facebook-csoport ma délutánra hirdetett gyülekezőt a József Attila-szoborhoz, készek a rendőrségi kordont is elbontani. Mindössze néhány száz főt sikerült maguk mögé állítani az erőszakos akció meghirdetésével, legalábbis ennyien jelezték a közösségi oldalon a részvételüket.
  • A Jobbik is kilátásba helyezte az ideiglenes, csupán az alakuló ülést védő kordon – és nem a hónapokig ott lévőt, mint a Gyurcsány-kormány idején – lebontását, és az akcióhoz más ellenzéki pártokat is várnak.
  • Szintén a tér lezárása ellen tiltakoznak az „Élőláncot a Parlament köré!" címmel ma délután.
  • A Civil Ellenzék és Civil Ellenzéki Kerekasztal pedig vonulásos demonstrációval keresné fel az összes ellenzéki párt székházát petíciójával.
  • A Civil Ellenzéki Kerekasztal szervez tüntetést holnap délelőtt a Kossuth térre.
  • Szintén ekkor demonstrál az Alkotmány utcában a Népszuverenitás mozgalom és az Alkotmányos Ellenállás nevű civil mozgalom. A Jobbik is a Kossuth térre vonulásra buzdítja híveit.
  • Kedden este a Mi vagyunk a többség elnevezésű csoportosulás megmozdulását tartják meg.