Orbán Viktor: Nekünk senki sem szabhat előfeltételt

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. április 10. Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Magyarország készen áll arra, hogy tárgyaljon a 2021-2027-es uniós költségvetés tervezetéről - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a Fidesz alakuló frakcióülése előtt arról is beszélt, hogy brüsszeli tárgyalásain felajánlotta az Európai Néppártnak pártja segítségét, hogy jövőre megnyerjék az EP-választást. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök készen áll megtárgyalni az európai uniós pénzek folyósításáról szóló, szerdán ismertetett brüsszeli javaslatot. A kormányfő ezt csütörtökön Budapesten mondta, a Fidesz-frakció alakuló ülésére érkezőben. Arra a kérdésre, mit szól Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerdai bejelentéséhez, miszerint a jogállamiság lenne a feltétele az uniós pénzek folyósításának, Orbán Viktor azt válaszolta:

Arra a felvetésre, hogy Magyarország csatlakozik-e az európai ügyészséghez, úgy reagált: a magyar alkotmány szerint az ügyészség szuverenitási kérdés.

Orbán Viktor: Készek vagyunk tárgyalni az EU-s javaslatokról Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán: Felajánlottam a segítségünket

Az Európai Néppárt vezetőivel folytatott szerdai brüsszeli megbeszéléséivel kapcsolatban arra a kérdésre, miszerint szó esett-e arról, hogy a Fidesz távozzon a pártcsaládból, a kormányfő azt közölte: ellenkezőleg, arról volt szó, hogyan tud a Fidesz részt venni az európai parlamenti választási kampányban úgy, hogy a néppárt győzni tudjon. "Felajánlottam a segítségünket" - jelentette ki. Arról, hogy a CEU működése feltétele lehet-e a néppárttal való gördülékeny, problémamentes együttműködésnek, azt válaszolta: Magyarországnak senki semmilyen ügyben nem szabhat előfeltételt.

Brüsszel megbélyegezne

Mint arról korábban beszámoltunk, kevesebb pénzt szánna Brüsszel a mezőgazdaságra, a fejlesztési politikákra és a közvetlen kifizetésekre a 2021-27-es költségvetési ciklusban. Brüsszel a jogállamiság elvére hivatkozva pénzeket függesztene fel az általuk kiszemelt országokban. Deák Dániel szerint ennek hátterében a migráció áll. Brüsszel így próbálja megbélyegezni a bevándorlásellenes országokat, főként Magyarországot és Lengyelországot.