Szijjártó Péter: Az osztrák kormány tisztességtelen a magyarokkal

Körmend, menekültválság, migráns, migránsok, osztrák határ
Körmend, Origo riport, migráns - osztrák határ hangulatanyag, 2016.03.10.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az osztrák kormány döntése a családi pótlékokról méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter arra reagált, hogy az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről.

Az Európai Unió tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint.

A külügyminiszter mindezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország kormánya minden esetben fellép az ellen, hogy a magyar emberekkel szemben bárki méltánytalan és tisztességtelen módon járjon el. "Márpedig az osztrák kormány legutóbbi döntése méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben" - fogalmazott.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hangsúlyozta: "Ausztria fontos partnerünk. Számos kérdésben fontos szövetségesünk, de ebben az ügyben súlyos vitánk van". Nem fogadjuk el ugyanis, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok - mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: ez ugyanakkor európai kérdés is. Magyarország elvárja az európai intézményektől, hogy szerezzenek érvényt az európai szabályoknak és szerződéseknek.

Ha az Európai Bizottság egyenlő mércével mér, fel kell lépnie ezen európai jogsértésekkel szemben

- jelentette ki a tárcavezető.