Jobbik-háború: a radikálisnak tartott Volner a radikálisok ellen fordult

Volner János
Hódmezővásárhely, 2018. március 11. Volner János, a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatót tart hódmezővásárhelyi kampányútja keretében 2018. március 11-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Ismét nagyon furcsa írással jelentkezett a radikálisnak gondolt Volner János. A Jobbik jelenlegi alelnöke nem indul a párt elnöki tisztségéért, és a frakcióvezetői feladatokat sem vállalja. Szerinte a két posztot ugyanannak a személynek kell vinnie. Ezzel kimondta, hogy nem támogatja Toroczkai Lászlót, hiszen ő nem lesz az új parlament tagja. Elmondása szerint az új elnök támasza szeretne lenni alelnökként, továbbá két politikust is ajánlott. Volner meghunyászkodott?
Vágólapra másolva!

Különös írással jelentkezett közösségi oldalán a Jobbik alelnöke, aki szerint „Vona Gábor visszavonulása váratlan helyzetet teremtett." Olyan elnökre van szüksége a pártnak, aki

  • intelligens,
  • távlatos gondolkodású,
  • jól kommunikáló,
  • kemény és tapasztalt vezető,
  • aki képes 2022-ben győzelemre vezetni a Jobbikot.

Elég konkrét tulajdonságokat határozott meg Volner, azonban nehéz behatárolni, hogy kire gondolhatott. Egy biztos, nem magára, hiszen kijelentette, nem indul a pozícióért. Gyorsan azért hozzátette, hogy alelnökként szeretne támasza lenni az új elnöknek. Meglepő módon nem vállalja a frakcióvezetői feladatot sem, hanem átpasszolná azt a párt elnökének. Ez több szempontból érdekes:

  • Eddig egyedül Toroczkai László alelnök és Ásotthalom polgármestere jelentkezett be a megüresedett pártelnöki posztért, mivel azonban ő a jelképesnek számító 64. helyet kapta meg Vonától, így nem került be az országgyűlésbe. Sajtóértesülések szerint kihívója Sneider Tamás, egykori szkinhed, a párt alelnöke lehet. Mivel Toroczkai nem lesz tagja a Jobbik parlamenti frakciójának, azt jelenti, hogy Volner nem őt támogatja.
  • Gyakorlatilag minden fontosabb pozíciótól „megszabadul" a politikus, nagyon úgy néz ki, hogy háttérbe húzódik és kivár.
  • Azért is furcsa tőle ez a lépés, mert sokan a párt radikális szárnyához sorolták, és azt várták tőle, hogy radikálisként megcélozza a pártvezetőséget, és visszafordítja a Jobbikot az eredeti irányába. Sokak számára csalódást jelenthet ez a lépése.

Kiemelte továbbá, hogy

fontos a vezetői utánpótlás kérdése is a pártban. Jelenleg két, kiemelkedően tehetséges fiatalembert lát, ők pedig nem mások, mint Stummer János és Jakab Péter.

Szerinte mindketten alkalmasak arra, hogy a legfontosabb tisztségek valamelyikét betöltsék a párt életében.

Volner János nem indul a Jobbik elnöki tisztségéért. Meghunyászkodott? Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Jobbik elnöksége hétfőn dönt arról, hogy kit javasolnak a tisztújító kongresszus részére elnökké választani.

Volner meghunyászkodott?

A Magyar Idők jobbikos forrásból úgy tudta, hogy Sneider mellett Volner János is elnöki jogkört kaphat a tisztújításig. Ellentétben az egykori szkinheddel, Volner közel sem számított Vona Gábor emberének, személye a radikálisok körében is elfogadható. Ismert, a Magyar Gárda alapítójaként korábban jó kapcsolatot ápolt a radikális Betyársereggel, és sokan úgy tartják, Toroczkai mellett ő az az elnökségben, aki még nem adta fel az egykori nemzeti radikális elveket.

Vona Gáborral való konfliktusát jól mutatja, hogy a választás előtt kiszorították a jobbikos médiabirodalom egyik kulcspozíciójából.

Egészen pár héttel ezelőttig az Alfahír és az N1TV felelős kiadójának, a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványnak volt a kurátora, azonban teljesen váratlanul és legfőbbképpen indokolatlanul kirakták. A miértre továbbra sincs válasz. Az Origo megkérdezte tőle, hogy miért történt ez, azonban Volner elmenekült.