Úton rekedt autók, több ezer háztartás áram nélkül - ezt okozta a hóvihar

Hajdúnánás, 2018. március 18. Egy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az ország északkeleti részén vasárnapra több megyében járhatatlanná váltak utak a havazás és a viharos szél, illetve kidőlt fák és oszlopok miatt, több helyen szünetel a vonatközlekedés, az áramkimaradások 34 ezer háztartást érintettek, illetve érintenek, elzárt település viszont nincs az országban. Vasárnap kora délután mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli időjárás miatt vasárnap 300, szombat óta 440 beavatkozást végeztek a tűzoltók, elzárt település pedig nincs az országban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap este az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta, hogy egyre kevesebb járásban van riasztás hófúvás és ónos eső miatt.
A tűzoltókat

a legtöbb esetben a hó súlya miatt kidőlt fákhoz riasztották,

sokszor elakadt, árokba csúszott, keresztbe fordult járművek mentéséhez hívták őket - ismertette.

Operatív törzs már nem működik minden megyében, 18 órakor befejezte működését Somogy, Vas, Heves, Zala, Nógrád és Fejér megyében.

A többi megyében, valamint országos szinten is működik operatív törzs - fűzte hozzá.

Lezárt útszakasz már csak Borsod megyében van, elzárt település pedig nincs az országban.
Mukics Dániel közlése szerint mintegy húszezer fogyasztó maradt áram nélkül.

Békés megyében hét településen 6300, Hajdú-Bihar megyében 25 településen 10 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 13 településen 3700, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy településen 300 fogyasztó.

Az áramszolgáltatók szakemberei dolgoznak a helyreállításon, kijelölték a melegedőhelyeket is, de azokat eddig senki nem vette igénybe.

Az OKF illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn havazás várható Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, ónos eső pedig Békés megyében. Ezért azt kérte, hogy akik reggel indulnak, tegyék korábban, és tájékozódjanak az útviszonyokról, valamint a riasztásokról. Hozzátette: legyen mindenkinél feltöltött mobiltelefon, hogy

ha segítséget kellene hívnia, tárcsázhassa a 112-t.

Hajdúnánás, 2018. március 18. Hómaró a behavazott Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délelőtti tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik a közútkezelő, az összes bevethető munkagépet és szakembert az utakra vezényelték. Ezekbe a megyékbe átcsoportosításokat is végrehajtottak, így például Komárom-Esztergom és Békés megyéből is munkagépek érkeztek.

Országosan a hajnali, reggeli órákban csaknem 500 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, szombat óta csaknem 8800 tonna sót és mintegy 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, de az időjárás több helyen a szombat késő esti, vasárnap kora hajnali órákra kritikussá vált.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól keletre több mellékúton, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is érvényben van még korlátozás a hófúvások miatt, illetve több mellékút is csak nehezen járható ezekben a térségekben.

Egy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Akadozik a vonatközlekedés

A Mávinform vasárnap déli közlése szerint Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés. A vonatok csak Füzesabonyig járnak és onnan is fordulnak vissza. Miskolcról nem indul vonat Füzesabony felé. Az utasok kerülő útirányon keresztül Nyíregyházán és Debrecenen át utazhatnak Budapestre.

A Debrecen-Tiszalök vonalon hótorlasz miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között szintén szünetel a forgalom. A Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között viszont megszüntették a fennakadást. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.

Készenlétben a honvédség

A szélsőséges időjárási körülmények okozta veszélyhelyzet kezelésében a Magyar Honvédség március 17-én és 18-án, hét helyszínen látott el folyamatos készenlétet a személy- és vagyonmentés érdekében - derült ki a Honvédelmi Minisztréium (OS) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Eddig több mint 100 katona 37 technikai eszközzel vett részt a mentési feladatokban. A kutató-mentő helikopterek mellett azok a lánctalpas járművek (PTSZ-ek) is készenlétben állnak, amelyeket a KEHOP Európai Uniós projekt keretében a közelmúltban újított fel és szerzett be a Magyar Honvédség.

A honvédség - a debreceni helyőrségből - 8 csoportot indított útnak, hogy Borsod-Abaúj Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kerekes és lánctalpas eszközökkel, a társszervekkel együttműködve a bajba jutott állampolgárokat segítse.

A magyar katonák eddig 6 helyszínen 11 alkalommal segédkeztek különböző közúti mentésben. A szakemberek Látókép térségében az áramszolgáltatás helyreállításához kérték a honvédség segítségét, mivel a helyszínt csak a katonai terepjárók segítségével tudták megközelíteni.

A magyar emberek továbbra is minden körülmények között számíthatnak a katonák segítségére, akik az állampolgárok védelmét szolgálva állnak készenlétben a keleti országrész különböző pontjain - áll a közleményben.