Boross Péter: Nagyzási hóbort és elmezavar keveréke, amit Soros művel

Boross Péter interjú KOvács Andrisnak 2015 október 12-én Boross Péter interjú KOvács Andrisnak 2015 október 12-én
Boross Péter interjú KOvács Andrisnak 2015 október 12-én
Vágólapra másolva!
Amit a kormány a migráció kérdésében tesz, az megfelel a magyar hagyományoknak – mondta Boross Péter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Magyarország korábbi miniszterelnöke beszélt az április 8-ai választás tétjéről, a liberalizmus alig elviselhető ágazatáról, Gyurcsány Ferencről, és Soros Györgyről.
Vágólapra másolva!

Kulcskérdésnek tartja a jelentős arányú fideszes áprilisi győzelmet Boross Péter, mert minden más eredménnyel a vesztébe zuhanna az ország – erről beszélt a rendszerváltás utáni Magyarország második miniszterelnöke a Magyar Hírlapnak.

A számos történelmi hasonlatot felvonultató beszélgetés elején Boross Péter a magyar történelem sorsdöntő korszakaként jellemezte napjaink eseményeit, és a mostani szavazást Bethlen István kormányalakításához hasonlította.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy akkor a kormányképes jobboldal összefogott, egységes lett, majd talpra állította az országot a szörnyű trianoni trauma után. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy 1918 és 1938 között, sok más változás és eredmény mellett, a nemzeti jövedelem megkétszereződött, szerinte ma is ez a helyzet. Mindezek miatt kulcsfontosságúnak tartja a polgári oldal jelentős arányú győzelmét, ellenkező esetben zűrzavar alakulhat ki Magyarországon.

Veszélyek

Arra a kérdésre, hogy milyen veszélyeket lát a polgári oldal győzelme szempontjából, azt válaszolta, hogy a baj akkor következhet be, ha a félrevezetett, elbutított embertömeg valamelyik szélsőségben, akár a baloldalban, akár a Jobbikban esélyt lát arra, hogy ezek a pártok jobbá tehetik a hétköznapokat. Boross Péter szerint jelenleg Gyurcsány Ferenc a legaktívabb és legtehetségesebb politikus az ellenzéki térfélen, Vona Gábort nem sorolta ide. A Demokratikus Koalíció elnöke kapcsán szerinte szükséges emlékeztetni a választókat arra, hogy kormányzása alatt milyen hanyatlás történt. Ide sorolta, hogy kilenc százalékra nőtt az államháztartás hiánya, gyengült a gazdaság, az ország kénytelen volt a lakossági megvonásokat követelő IMF-hez fordulni.

Úgy látja, ha a választópolgárok felismerik, hogy sorskérdésről van szó, akkor csak a jobboldal lehet számukra alternatíva.

Boross Péter a Magyar HÍrlapnak adott kulcsfontosságú interjút Fotó: Szabó Gábor - Origo

Migráció, nemzetállami lét, kifordult liberalizmus

Magyarország korábbi miniszterelnöke aláhúzta, hogy amit a kormány a migráció kérdésében tesz, az megfelel a magyar hagyományoknak. Nyugat-Európa jelenlegi helyzetét a Nyugatrómai Birodalommal vonta párhuzamba. Ennek kapcsán azt mondta, hogy ugyanazt látjuk, mint akkoriban. A migrációt más kultúrájú, vallású emberek beözönlésként értékelte, és hozzátette, hogy

egy esélye van a Nyugatnak, ha észhez tér.

Boross Péter szembe állította egymással a kontinens nyugati és keleti felét: előbbi értékrendjében egyetlen eszmény maradt, a pénz, utóbbinál megmaradt a nemzetállami kötődés. Szerinte Nyugaton már lezajlott a középiskolai oktatás lezüllése. Ennek ellenére Boross szerint van esélye a fordulatnak, Ausztriát hozta fel pozitív példaként, ahol mostanában döbbentek rá, hogy mennyi a muzulmán diák.

Soros Györgynek üzent

A bevándorláspárti spekuláns kapcsán Boross Péter azt mondta, hogy egy amerikai állampolgárról van szó, aki nem Amerika üdvén fáradozik. Furcsa megszállottság jellemzi, a pénzzel és ígéretekkel megvásárolható brüsszeli politikai közegben pedig érvényesülhetnek az ideái.

- mondta. Miniszterelnökségére visszaemlékezve elmesélte, hogy a magára világmegváltóként gondoló üzletember egyik fiókszervezete, az Amnesty International már az ő kormányzása alatt is kifogásolta a demokrácia helyzetét. Végül üzent Sorosnak: ne legyen mániákus!