Csúnyán kihasználták a szomszéd nyugdíjast

Vágólapra másolva!
A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség csalás miatt emelt vádat egy Nógrád megyei férfi és élettársa, valamint a fiuk ellen, akik az idős kora és szellemi leépülése miatt kiszolgáltatott szomszédjuknak okoztak több mint 1 millió forintos kárt.
Vágólapra másolva!

A család jövedelme 2014-ben jórészt a családi pótlék és a GYES volt. A vádlottak összebarátkoztak a szomszédjukban élő, 64 éves férfival, akinek később az asszony pénzért ételt vitt át.

Megtudták, hogy az idős férfi 100 ezer forint feletti nyugdíjat kap, és azt is, hogy közepes szellemi leépülésben szenved, ezért nem tudja intézni a pénzügyeit.

Miután elnyerték a férfi bizalmát, a családanya elkísérte a férfit a bankba, ahol folyószámlát nyitottak a beteg férfi nevére. A bankkártyát a nő vette át, és még aznap felvett 490 ezer forint kölcsönt.

Ezt a pénzt a fiának adta, aki kocsit vett belőle magának.

A családnak 2015 augusztusában megint pénze volt szüksége, ezért az idős férfival elmentek egy áruházba, ahol áruvásárlási gyorskölcsönnel vettek tévét a férfi nevére. A tévét még aznap eladták, a kölcsönt pedig senki sem fizette - írja közleményében az ügyészség.hu

A nő 2015 szeptemberében megint a bankba vitte az idős férfit és hitelkártya szerződést kötött a nevére 400 ezer forint összegre.

A hitelkártya a családhoz került, a pénzt három nap alatt felélték.

Két hónappal később a családanya egy 595 ezer forintos kölcsönszerződést köttetett a férfival. Ebből visszafizették az előző kölcsönt, a maradék összegből pedig a folyószámlán felhalmozott tartozást rendezték.

A család több mint egymillió forintos kárt okozott, amiből nem térítettek meg semmit.

Az ügyészség bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva képtelen személy ellen, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó csalással vádolja mindhárom vádlottat, akik közül a fiú jelenleg más ügyben előzetes letartóztatásban van. A vádlottakkal szemben az ügyészség börtönbüntetést és közügyektől eltiltást kezdeményezett kár megtérítése mellett.