Európába költözne Afrika harmada

Vágólapra másolva!
Az európai politikusok nem ismerik fel a migráció okozta demográfiai problémát – idézi a Lokál Zsiday Viktor ismert befektetési tanácsadó blogbejegyzését. Azt mondja a szakember: Afrika megállíthatatlan népességnövekedése veszélyezteti az európai társadalmakat.
Vágólapra másolva!

„Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében" – szögezi le az Európa jövőjét népességi-gazdasági szempontból elemző blogbejegyzésében Zsiday Viktor népszerű befektetési tanácsadó. A szakember arra figyelmeztet, hogy a hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója a demográfia alakulása, mert ha annak jellemzői „pályára állnak", utána már rendkívül nehéz változtatni a folyamatokon.

Bár a 2017-es évről egzakt adatok még nem állnak rendelkezésre, 2015–2016-ban több mint 2,5 millió bevándorló érkezett Európába, az ENSZ migrációs becslései szerint viszont Afrika népessége 2050-re megduplázódik, és a jelenlegi trendeket figyelembe véve minden harmadik afrikai gondolja úgy, hogy majd Európában találja meg boldogulását.

„Nigéria a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Nyilvánvaló, hogy ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni (és egyelőre szociokulturálisan nem nagyon látszik, hogy be tudnák járni a kínai, koreai vagy japán utat), akkor iszonyatos mennyiségű ember fog megpróbálni jobb megélhetést keresni, méghozzá nyilván a »közeli« Európában" – figyelmeztet a közgazdász, aki azt is hozzáteszi: „... és ezt az európai társadalmak nem nagyon tudják és akarják kezelni majd. Amíg ezt a problémát az európai mainstream politikusok nem ismerik fel és el, addig az europopulista vonal egyre erősödni fog, teljesen jogosan".

Mindehhez hozzájárul Zsiday szerint, hogy az elöregedő és csökkenő népességű Európában a GDP akár évtizedekig stagnálhat, ez pedig azt jelenti, hogy sok európai ország számára az államadósság nem lesz visszafizethető.

„Demográfiailag tehát Európának eléggé rosszak a kilátásai: elöregedés, elinflálás és a gazdasági bevándorlók várhatóan egyre fokozódó nyomása. Európa előtt két út áll: vagy szembenéz ezekkel a problémákkal, és növekvő családtámogatással és egyéb programokkal megpróbálja lassítani, megállítani a népességcsökkenést, illetve kitolni a munkaképesség határát, miközben közösen megerősítik határőrizetüket, haderejüket és külső-belső védelmi rendszereiket. Vagy ha erre nem képesek az európai politikusok, akkor egyre több országban kerülnek hatalomra autoriter/populista/ne adj isten szélsőjobboldali pártok...".